Credit Suisse bivšem premijeru Gruzije isplaćuje 926 miliona dolara

Dodajte komentar

Sud u Singapuru donio je odluku da švajcarska banka Credit Suisse mora isplatiti 926 miliona dolara odštete bivšem premijeru Gruzije Bidzini Ivanišviliju.

Spor milijardera sa Credit Suisseom datira još iz 2011. godine kada je bio klijent i žrtva prevare privatnog bankara koji je za svoje poslove koristio račune Credit Suissea.

“Više od jedne decenije bankar Patrice Lescaudron koji je radio za Credit Suisse varao je neke od klijenata banke – uključujući i Ivanišvilija i ruskog oligarha Vitalija Malina“, piše Financial Times.

Banka je ranije naglasila kako je Lescaudron, koji je počinio samoubistvo 2020. godine, bio vrlo uspješan prevarant koji je skrivao svoje ilegalne aktivnosti od kolega i nadređenih.

Nakon nekoliko godina koliko je proces trajao, Međunarodni trgovački sud u Singapuru naložio je lokalnoj podružnici Credit Suissea da plati 926 miliona dolara Gruzijcu.

“Credit Suisse je rekao da će pokrenuti žalbu, da je presuda pogrešna i da ulazi u vrlo značajna pravna pitanja”, poručili su.

Portparol bivšeg gruzijskog premijera nakon presude je naglasio kako očekuje da banka ispoštuje zakon i presudu.

“Očekujemo da Credit Suisse u potpunosti ispoštuje presudu i konačno prihvati odgovornost za svoje neuspjehe”, rekao je.

Spor sa Ivanišvilijem samo je jedna od pravnih bitaka koje Credit Suisse vodi u posljednjih nekoliko godina. Posljednja presuda dolazi samo nekoliko sedmica uoči finalizovanja sporazuma u kojem će banka UBS preuzeti upravljanje Credit Suisseom.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *