Najbolje knjige koje će vam pomoći da razumijete istoriju novca

Dodajte komentar

Novac prethodi istoriji. Prije nego što su u drevnoj Mesopotamiji izmislili sredstva za pisanje, oni su izmislili računovodstvo, koristeći klinaste simbole za praćenje protoka robe u i iz hramova. Sama istorija novca je fascinantna – i pomaže da se objasni kako on danas funkcioniše.

Neke od šest ovdje odabranih knjiga preuzimaju zastrašujući, možda nemoguć, zadatak praćenja cjelokupne istorije novca. Drugi se bave nekim posebnim aspektom ili epizodom. Svaki od njih osvjetljava i pokazuje da sam novac ima mnogo priča za ispričati.

Money Changes Everything. By William Goetzmann, Princeton University Press; 600 strana;

Prije nego što je postao profesor finansija na Jejlu, Vilijam Gecman je bio arheolog i kustos muzeja. U „Novac mijenja sve” on bez napora kombinuje svoje talente. Počevši od iskopanih lokacija u Iraku i završavajući u posleratnoj Americi, on pokazuje kako su finansijske inovacije bile sluškinje civilizacijskih promena.

Njegovo poštovanje prema primarnim izvorima je redak dar među ekonomistima, koji čitaocu predstavlja vavilonske ploče, kineske vaze iz 11. vijeka i osam stopa dugačku povelju prve evropske korporacije, mlina u Tuluzu. Objavljena 2016. godine, knjiga gospodina Gecmana pruža ono što je sigurno najsveobuhvatniji mogući pregled monetarne istorije.

Money: The Unauthorised Biography. By Felix Martin. Knopf;

Brza biografija novca Feliksa Martina je polemika ispričana kroz istoriju, a ne suva hronologija. Napisan u sjenci finansijske krize 2007-08 i dužničke krize u euozoni, Martin pokušava da pokaže da je uobičajeno viđenje novca kao „stvari“, kao što je komad metala ili novčić, pogrešno – headed. Počevši od džinovskog kamenog novca ostrva Jap, on pokazuje da je to više kao zajednički jezik ili društveni ugovor.

Stvaranje opšte prihvaćene mjere vrijednosti oslanja se na kolektivni ugovor, uključujući između suverena i bankara, koji su često pokušavali da promijene uslove ovog sporazuma u svoju korist. Neka od kasnijih poglavlja pomalo gube svoj put, ali je teško pronaći zabavniju ulaznu tačku u monetarnu istoriju.

A Monetary History of China. By Peng Xinwei, prevod – Edvard Kaplan, Univerzitet Zapadni Vašington,

Napisana 1950-ih, ali prevedena na engleski tek 1993. godine, Pengova istorija novca u Kini u dva toma pokriva skoro 3.000 godina, počevši od valuta u obliku kaurija iz perioda Džou i završavajući sa srebrnim dolarima i stranim bankama iz predrevolucionarnog perioda.

Fascinantno samo po sebi, djelo nudi korektiv protiv ideje da je postojao jedan način za razvoj novca: Kina je razvila fiat novac (vrsta koja nije podržana plemenitim metalima) skoro milenijum prije nego što je to učinila Evropa. Peng, koji je bio profesor finansija i bankar, nestao je tokom Kulturne revolucije.

The Shell Money of the Slave Trade. Jan Hogendorn and Marion Johnson, 248 strana

Školjke kaurija, glatki bijeli dom mekušaca, imaju tvrdnju da su prvi svjetski novac: beru se na Maldivima, prodaju u Bengalu, otpremaju u Evropu (uglavnom u Holandiju i Britaniju) i koriste za kupovinu robova u zapadnoj Africi.

Velike količine su otkrivene u blizini pijaca robova u Virdžiniji, a neke i danas koriste Afro-Brazilci za proricanje sudbine. Ta jeziva uloga čini kaurija jednim od najznačajnijih novaca u istoriji. Jan Hogendorn i Marion Džonson prate ovu priču od prvih izvještaja o njihovoj upotrebi od strane arapskih putnika do virtuelne smrti valute kasnih 1960-ih, gdje je preživela samo u izolovanim džepovima ruralne zapadne Afrike.

Globalizing Capital. By Barry Eichengreen. Princeton University Press; 320 strana;

Bari Ajčengrin, profesor na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, priča priču o različitim pokušajima u protekla dva vijeka da se stvori međunarodni monetarni sistem. Knjiga počinje u eri klasičnog zlatnog standarda, kada su vodeće ekonomije tog vremena vezivale svoje valute za zlato, pre nego što je ispričala priču o njegovom raspadu između prvog i drugog svjetskog rata.

Zatim je uslijedio pokušaj Breton Vudsa da stvori novi monetarni poredak, iako se i on raspao i otvorio eru globalizacije i slobodnog tokova kapitala. Prvi put objavljeno 1996. godine, uoči azijske finansijske krize, nedavna izdanja uključuju stvaranje eura i deceniju finansijskih previranja koja počinje 2008. Ovo je neprocjenjiv vodič za svakoga ko želi da razumije međunarodnu dimenziju novca.

The Social Meaning of Money. By Viviana Zelizer. Princeton University Press; 320 strana;

Profesorka sociologije na Univerzitetu Prinston, Vivijana Zelizer se bavi Amerikom između 1870. i 1930. kako bi ispričala društvenu istoriju novca. Proučavajući članke iz časopisa (ispovedni tekstovi kao što je „Kako živimo od 1.000 dolara godišnje“, na primjer), sudske slučajeve (jedan sudija je odlučio, u slučaju iz 1908. godine, da „žena ima savršeno pravo da prođe kroz džepove svog muža u noć”) i još mnogo toga, ona pokazuje kako novac poprima mnogo različitih značenja.

Parovi bi odlučivali koji dio njihovih finansija je „njegov“, a koji „njen“ — i na šta svako ima pravo ili je obavezan da ih potroši. Rad Viviane Zelizer predstavlja izazov za ekonomiste koji imaju tendenciju da vide novac kao zamjenljiv i utilitaran. Knjiga je rijedak primjer monetarne istorije ispričane odozdo.

Pročitajte još

Money in One Lesson. By Gavin Jackson. Pan Macmillan; 400 pages, 400 strana

Jedan od dopisnika za ekonomiju i finansije lista Economist — i autor ovog djela — odgovara na važna pitanja o prirodi novca i načinima na koji oblikuje svijet. Knjiga se oslanja na istorijske primjere kako bi razbila mitove i pokazala kako su društva i njihovi građani oduvek bili isprepleteni pitanjima zarade.

Izvor: The Economist

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *