U Vladi nijesu zabrinuti zbog pada cijena akcija Luke Bar

Dodajte komentar

UMinistarstvu finansija nijesu zabrinuti zbog pada cijena akcija Luke Bar za trećinu na Montenegroberzi nakon povećanja vlasničkog udjela države u toj kompaniji. Iz tog resora Pobjedi su saopštili da je berza nepredvidiva i da cijene skaču i padaju na dnevnim nivou.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović smatra da će ulaganje države od 12,4 miliona za kupovinu četvrtine akcija Luke Bar biti dobar posao ukoliko stopa povraćaja bude u roku do sedam godina. Ove dionice su pale prošle sedmice sa 90 na 60 centi.

Pad

Iz Ministarstva nijesu komentarisali pad dobiti kompanije Luke Bar u prvom kvartalu ove godine od 1,07 miliona eura, sa 1,27 miliona na 207,98 hiljada eura, kad je došlo do smanjenja brodskog pretovara za šest odsto u odn osu na isti period lani.

Iz resora na čijem je čelu Aleksandar Damjanović podsjetili su da je Vlada u decembru 2022. godine usvojila informacije o namjeri za otkup dijela akcija u vlasništvu manjinskih akcionara Luke Bar 8, 15. i 22. decembra, te jednu 9. februara ove godine, na osnovu kojih je kupila 13,9 miliona akcija (24,49 odsto) po ukupnoj cijeni od 12,43 miliona eura i dostigla 78,54 odsto akcijskog kapitala Luke Bar – precizirali su iz Ministarstva.

U to su se upustili jer je Luka Bar prepoznata kao lider u postavljanju novih standarda u kvalitetu, profesionalnosti, pouzdanosti i konkurentnosti u oblasti

lučkih usluga u regionu, kao i da je u doba pandemije uspjela da održi kontinuitet i bilježi bolje poslovne rezultate.

– Namjera Vlade je bila da postane 100 postotni vlasnik i valorizuje potencijal Luke Bar kako bi postala važno čvorište logističkog sistema u regionu, s obzirom da je jedna od najprofitabilnijih firmi ovog profila. Odluku Vlade da uveća kapital države u Luci Bar smatramo načinom da se ostvare značajniji rezultati u ovoj oblasti nego do sada – kazali su iz Ministarstva.

Ekonomski analitičar Oleg Filipović smatra da je dobro da država ima bitno većinski udio u Luci Bar, jer je ona strateško preduzeće i kad bi bila pravilno organizovana imala bi potencijal za uvećavanje dobiti i lakšu trgovinu u pregovorima sa Evropskom unijom i sa drugim institucijama.

Komentarišući cijenu od 90 centi, po kojoj je Vlada kupila akcije Luke Bar, saopštio je da smo mi malo tržište kapitala, pa je bilo za očekivati da će doći do skoka cijena kad se pročulo da je država zainteresovana za kupovinu.

– Kako je početkom ove godine ostvaren kvartalno manji prihod to se pročulo i naravno da je došlo do pada cijena akcija na tržištu kapitala – kazao je Filipović.

Strategija

On smatra da država treba da napravi strateški pristup Luci Bar. – Treba da promijeni menadžment i projekciju poslovanja u narednih deset godina, sa potencijalnom projekcijom prihoda – saopštio je Filipović i dodao da ukoliko bi stopa povraćaja te investicije od 12,4 miliona eura bila u periodu od sedam godina to bi bio ekonomski dobar posao, jer je, kako je pojasnio, stopa povraćaja investicije u bilo koje preduzeće svugdje od pet do sedam godina sem ukoliko se ne radi o špekulativnom poslu.

Iz Ministarstva finansija navode da se Vlada, nakon izrade ekonomsko-finansijske analize, odlučila za kupovinu akcija ovog preduzeća radi uvećanja i eventualnog potpunog preuzimanja vlasništva nad Lukom Bar. Tvrde da je analiza pokazala da lučke djelatnosti imaju izražene multiplikativne efekte. – Euro prihoda Luke se višestruko umnožava po osnovu prihoda koje ostvaruju ostali subjekti transportnog lanca roba. Dostizanje opšteg cilja da Luka Bar postane suštinski važno čvorište logističkog sistema Jugoistočne Evrope zahtijeva i realizaciju određenog seta aktivnosti državnih organa, kao što su: eliminacija neodređenosti u domenu upravljanja lučkom infrastrukturom, definisanje realnih podsticaja za korisnike slobodne zone Luke Bar, uključenje lučkih infrastrukturnih projekata u listu prioritetnih državnih infrastrukturnih projekata, permanentno unapređenje poslovnog ambijenta sa ciljem povećanja intenziteta tranzitnih robnih tokova preko Crne Gore, ulaganje u razvoj infrastrukturnih veza luke sa okruženjem, te podsticaj razvoja intermodalnog transporta – saopštili su iz Ministarstva.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *