Sjeverna Makedonija u junu emituje prve građanske obveznice

Dodajte komentar
Skoplje

Ministar finansija Sjeverne Makedonije Fatmir Besimi, najavio je da će juna biti emitovane prve državne obveznice namijenjene građanima. On je novinarima rekao da su u toku završne pripreme za izdavanje tog finansijskog instrumenta, na kojem se radi već dvije godine.

„Građanska obveznica će biti dvogodišnja u iznosu od minimum 10.000 denara, sa kamatnom stopom koja će biti definisana u narednom periodu“, rekao je ministar finansija Sjeverne Makedonije.

On je dodao da se ove godine očekuje izdavanje građanske obveznice u iznosu od 50 miliona eura (tri milijarde denara) i da će kamata biti veća nego na depozite u bankama, ali niža od kamate po kojoj se država zadužuje na finansijskim tržištima, prenosi Beta.

Svrha izdavanja građanske obveznice, po riječima Besimija, nije likvidnost budžeta, već da građani  postanu svjesni značaja investiranja, jer u uslovima inflacije novac koji se ne investira gubi vrijednost.

„Izdavanje ove obveznice, zajedno sa razvojnim, zelenim i projektnim obveznicama, predviđeno je Planom za ubrzani rast, a građanska obveznica je predviđena i budžetom, odnosno njeno izdavanje je deo planiranog zaduživanja u ovoj godini na domaćem tržištu i neće povećati deficit i javni dug“, rekao je Besimi.

Ocijenio je da će korist od izdavanja građanske obveznice imati i građani, i država, i privreda.

„Država će na ovaj način obezbijediti finansiranje po nižim stopama od onih na međunarodnim tržištima, a sredstva će se koristiti za razvojne projekte koji će se pozitivno odraziti i na privredu“, ocijenio je Besimi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *