EU i eurozona u prvom tromjesečju milimetar od stagnacije

Dodajte komentar

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 20-članoj eurozoni u prvom je tromjesečju porastao 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je stagnirao, objavio je Eurostat.

U EU BDP je porastao za 0,2 odsto, što je za 0,1 postotni bod slabije no što je Eurostat prognozirao krajem aprila. U posljednja tri prošlogodišnja mjeseca smanjio se za 0,1 odsto.

Na godišnjem nivou, aktivnost u zemljama sa zajedničkom evropskom valutom uvećana je početkom godine tek za 1,3 odsto, nakon rasta od 1,8 odsto u četvrtom tromjesečju 2022.

Ekonomija cijele EU-a poraslo je 1,2 odsto, za 0,1 postotni bod slabije nego što je Eurostat procijenio u aprilu. Na kraju prošle godine uvećana je za 1,7 odsto.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast aktivnosti u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila je Poljska, za 3,9 odsto. Slijedi Portugal s tromjesečnom stopom rasta od 1,6 odsto. Najskromnije je porasla aktivnost u Češkoj i Rumuniji, za 0,1 odsto. U Njemačkoj je ekonomija stagnirala. Najveći pad ekonomske aktivnosti na tromjesečnom nivou zabilježen je u Letoniji, za tri odsto. Slijedi Irska s padom aktivnosti od 2,7 odsto.

Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Grčku, Luksemburg i Maltu.

Na godišnjem niovu najveći rast aktivnosti u prvom tromjesečju, prema Eurostatu, imala je Španija, od 3,8 odsto. Slijedi Kipar s rastom aktivnosti za 3,4 odsto. Najskromnije je porasla aktivnost u Letoniji i Švedskoj, za 0,3 odsto, dok je u Poljskoj stagnirala. Najveći pad aktivnosti u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje imala je Letonija, od 3,6 odsto. Aktivnost je smanjena i u Mađarskoj, Češkoj i Njemačkoj – za 1,1 odsto, 0,2 odsto odnosno 0,1 odsto.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *