EBRD zadržao prognozu rasta za Crnu Goru: Ubrzati kapitalne investicije i reformsku agendu

Dodajte komentar

Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) zadržala je prognozu iz februara da će ekonomski rast u Crnoj Gori ove godine biti 3,3, a sljedeće 3,7 odsto, objavila je danas ta međunarodna finansijska institucija.

Kako se ističe u redovnom izvještaju, ekonomski oporavak zemlje nastavljen je tokom 2022. godine sa rastom privrede od 6,1 odsto. Tome su značajno doprinijeli rast potrošnje domaćinstava i odlični pokazatelji ugostiteljskog sektora, iako je oporavak usporio u drugoj polovini godine.

“Potrošnja domaćinstava podstakla je rast u prva tri kvartala 2022, kao posljedica povećanja minimalne plate i reforme oporezivanja plata početkom godine, zatim prilivom privremenih imigranata i snažnim pokazateljima zaposlenosti. Rast je usporio do kraja godine, jer je inflacija porasla na rekordnih 17,5 odsto u novembru 2022. Investicije su ostale slabe, a građevinska aktivnost snažno smanjena jer su politička previranja odložila nove projekte javnih investicija”, navode analitičari EBRD.

No, prognoze su optimistične. Kako ističu, prošlogodišnji pokazatelji ugostiteljskog sektora su odlični, a sve veća diverzifikacija turista koji stižu u Crnu Goru nagovještava da ljetna turistička sezona “još ima prostora za oporavak”, jer je broj stranih posjetilaca u 2022. godini ostao ispod rekordnog nivoa iz 2019. godine.

“Predviđa se da će ekonomija nastaviti rasti, iako sporijim tempom – od 3,3 odsto u 2023. i 3,7 odsto u 2024, budući da su izgledi za globalni rast i dalje slabi. Potencijalno rješenje političkog ćorsokaka predstavlja obrnuto srazmjerni rizik, pod uslovom da se ubrza realizacija neophodnih javnih investicija i reformska agenda. Veliki dug na osnovu evroobveznica dolazi na naplatu 2025. i 2027. godine zbog povećanih troškova zaduživanja”, zaključuje se u rezimeu EBRD.

Iz ove finansijske institucije takođe podsjećaju da je Crna Gora u prvoj pandemijskoj, 2020. godini imala privredni pad od 15,3 odsto, da bi 2021. usjpela da ostvari rast od 13 odsto, a u prošloj godini 6,1 odsto.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *