Jubilarni X Samit ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava od 28. do 30. maja u Bečićima

Dodajte komentar

Jubilarni X Samit ministara finansija, guvernera centralnih banaka i direktora poreskih uprava, najveći godišnji regionalni finansijski i monetarni skup u organizaciji Saveza ekonomista Srbije, biće održan od 28. do 30. maja u Bečićima.

Ovogodišnja centralna tema je “Finansijska i monetarna stabilnost regiona u neizvesnim vremenima produžene geopolitičke i ekonomske krize”.

Organizatori podsjećaju da će samit okupiti ključne kreatore fiskalne i monetarne politike svih zemalja regiona, predstavnike najvažnijih međunarodnih finansijskih institucija te vodeće ljude najvećih banaka, kompanija i osiguravajućih društava iz cijelog regiona.

“Okupljanje finansijske i poslovne elite biće prilika za razmjenu mišljenja o perspektivama regiona u izuzetno drugačijim okolnostima, koje prije svega karakterišu visoka inflacija, rast kamatnih stopa centralnh banaka ključnih zemalja svijeta, usporavanje privredne aktivnosti, pojačana nestabinost bankarskog sektora u SAD i komplikovana geopolitička situacija, naročito nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba u februaru 2022”, stoji u najavi događaja.

Učesnici će biti u prilici da iz prve ruke od kreatora fiskalne i monetarne politike zemalja regiona čuju kako o reakcijama za ublažavanje negativnih posljedica nepovoljnih globalnih kretanja, kakve se mjere planiraju za usporavanje inflacije – uz istovremeno očuvanje stabilnosti bankarskog i uopšte finansijskog sistema – ali i za ubrzanje privrednog rasta, kako bi države regiona izbjegle recesiju koja ozbijno prijeti nekim od najrazvijenijih zapadnih zemalja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *