Potvrđene prognoze: Dobit Continentala uzletjela

Dodajte komentar

Njemačka kompanija u auto sektoru, proizvođač guma Continental, objavila je da je neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima porastao za 59,6% u odnosu na prethodnu godinu – na 382,2 miliona eura ili 1,91 euro po dionici u odnosu na prošlu godinu.

Konsolidovana prodaja za prvo tromjesečje iznosila je 10,31 milijardu eura, što je povećanje od 11,1% u odnosu na prošlu godinu.

Globalna proizvodnja automobila i lakih privrednih vozila blago je oslabila u poređenju s četvrtim tromjesečjem 2022, ali je porasla na godišnjem nivou, prema preliminarnim podacima. U poređenju s prvim kvartalom 2022, porastao je za oko 6% – na 21,1 milion jedinica.

Continental još uvijek predviđa konsolidovanu prodaju za fiskalnu 2023. na nivou između 42 do 45 milijardi eura i prilagođenu EBIT maržu od oko 5,5 do 6,5%. To uključuje dodatne troškove od oko 1,7 milijardi eura kao rezultat povećanja cijena materijala, plata i nadnica, kao i energije i logistike.

Za cijelu godinu, Continental očekuje da će se proizvodnja automobila i lakih privrednih vozila povećati za 2 do 4% u poređenju s prošlogodišnjom brojkom od oko 82,3 miliona vozila.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *