Opštine iz državne kase uzele 10,8 miliona

Dodajte komentar

Opštinama je na ime izgubljenih prihoda od prireza u okviru reforme ,,Evropa sad“ lani uplaćeno 10,8 miliona eura iz državne tekuće rezerve, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Najviše novca, 2,09 miliona eura uplaćeno je Podgorici, Pljevljima 1,63, Bijelom Polju 1,25 miliona, Nikšiću 930,9 hiljade, Beranama 756,6, Rožajama 569, Mojkovcu 417,8, Baru 349,3, a najmanje Gusinju – 53,8 hiljada eura. Ispostavilo se, takođe, da opštine nijesu aktivirale nijedan drugi mehanizam naplate koji bi na lokalnom nivou nadoknadio ta sredstva, uključujući i porez na nekretnine i na ekstra stan.

Iz Ministarstva su dodali da su u cilju trenutnog prevazilaženja problema održivosti budžeta opština i nadomještaja izgubljenih prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda opštinama, Zakonom o budžetu za 2022. godinu na poziciji tekuće budžetske rezerve planirana sredstva za pokriće gubitaka jedinica lokalne samouprave nastalih smanjenjem prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda.

– Koristeći dostavljene izvještaje o ostvarenim prihodima za period januar-mart 2021. i januar-mart 2022. godine, april i maj 2021. i april i maj 2022. godine i jun i jul 2021. godine i jun i jul 2022. godine, pripremljeni su tabelarni pregledi odstupanja u ostvarenju prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica i prireza porezu na dohodak fizičkih lica za navedene periode u 2022. godini u odnosu na iste periode za 2021. godinu i ova razlika nadomještena je iz tekuće rezerve budžeta države. Takođe, na isti način, nadomještena je i razlika koja se odnosi na umanjenje prihoda Egalizacionog fonda od poreza na dohodak fizičkih lica, s obzirom da se sredstva ovog fonda obezbjeđuju dijelom i iz prihoda po osnovu ovog poreza – naveli su iz Ministarstva, prenosi Pobjeda.

Iz tog vladinog resora su podsjetili da su lani u cilju sistemskog rješenja pitanja finansiranja jedinica lokalne samouprave i obezbjeđenja dugoročne finansijske stabilnosti i održivosti budžeta opština, kao i nadomještaja izgubljenih prihoda, izvršene izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave. – Zakonom o izmjenama i dopuni Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koji je u primjeni od 3. avgusta prošle godine, između ostalog, povećan je procenat ustupanja prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica opštinama, a opredijeljen je dio prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica za neprijavljeni prihod (30 odsto prihoda od ovog poreza) – rekli su iz Ministarstva i dodali da je, takođe, predmetnim zakonom povećano i učešće prihoda od poreza na promet nepokretnosti koji ulaze u Egalizacioni fond, sa deset odsto na 20 odsto prihoda od ovog poreza.

-Imajući u vidu da je podrška fiskalnoj održivosti lokalnih samouprava definisana kroz izmjene zakona o finansiranju lokalne samouprave i o budžetu za ovu godinu nijesu planirana dodatna sredstva za finansiranje opština – saopštili su iz Ministarstva finansija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *