Prekid spora dok ODT ne utvrdi je li Radulović falsifikovao isprave

Dodajte komentar

Sudija Osnovnog suda Ana Stojanovski donijela je rješenje da prekine postupak u sporu kojim se traži poništenje konkursa za izbor zamjenika direktora Aerodroma Crne Gore (ACG), sve dok se pravosnažno ne okonča postupak koji se vodi pred Osnovnim državnim tužilaštvom (ODT) ili dok sud ne nađe da više ne postoje razlozi da se čeka na njegov završetak.

ODT je pokrenuo postupak i u toku je izviđaj u predmetu formiranom protiv zamjenika direktora Aerodroma Petra Radulovića zbog sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 stav 2 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika Crne Gore i protiv Darka Tjondovića, vlasnika firme Wir metaloprerada, zbog sumnje da je počinio krivično djelo falsifikovanje službene isprave iz člana 413 stav 3 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika.

Na jučerašnjem ročištu sud je konstatovao da im je ODT 16. marta dostavio dopis gdje je naveo da je pokrenuo postupak protiv Radulovića i Đondovića. Spor je pokrenut po tužbi Biljane Knežević, nekadašnje savjetnice izvršnog direktora.

-Iz predmetnog dopisa proizilazi da se postupak tiče ispitivanja vjerodostojnosti potvrde izdate od strane privrednog društva Wir metaloprerada d.o.o., čiji je vlasnik i izvršni direktor Darko ‘đondović, a koja je izdata Petru Raduloviću i kojom se potvrđuje da je isti u periodu od 1.3.2014. godine do 31.12.2017. godine bio angažovan kao rukovodilac Sektora za proces prerade hardroh metala i glavni koordinator za analizu tržišta u Crnoj Gori, a koji je tu potvrdu priložio prilikom ap l iciranja na oglasu za radno mjesto pomoćnika izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore. Nakon izvršenog uvida u spise predmeta Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Kt. br. 305/23, a imajući u vidu i sadržinu dopisa nadležnog državnog tužioca, te činjenicu da se u ovom postupku tužbom traži poništaj odluke o izboru kandidata za zamjenika izvršnog direktora tuženog, a kako to navodi tužilja, iz razloga što umješač na strani tuženog Petar Radulović nije posjedovao traženo radno iskustvo, jer isto nije mogao dokazati potvrdom izdatom od strane pravnog lica Wir metaloprerada d.o.o, zato što to njegovo radno iskustvo stečeno u navedenom preduzeću i to u periodu od 1.3.2014. godine do 31.12.2017. godine nije evidentirano u njegovoj radnoj knjižici, a posebno kod činjenice što je u periodu od 28.8.2014. godine do 19.3.2015. godine, prema dopisu Zavoda za zapošljavanje, bio evidentiran kao nezaposleno lice – navela je sudija Stojanovski u obrazloženju rješenja o prekidu spora.

Na ovo rješenje može da se žali Knežević, ali to neće odložiti izvršenje rješenja. Ona se prije jučerašnjeg ročišta obratila sudu i tražila da se spor što prije završi. U dopisu je navela da se protivi prekidu postupka i u kazala da se nakon gotovo dvije godine postupak odugovlači zbog brojnih odlaganja dirigovanih od strane timova advokata koji zastupaju Aerodrome.

-Kategorički se protivim prekidu postupka po mojoj tužbi, jer bi to predstavljalo otvorenu podršku tuženoj strani u sporu, čiji bi visoki namještenik nastavio da i nakon dvije godine nestručno i neprofesionalno rukovodi sa oko 900 zaposlenih na crnogorskim aerodromima, te milionski vrijednom imovinom i poslovima od međunarodnog značaja za državu navela je Knežević u dopisu.

Iz Aerodroma od početka spora govore da je Radulović izabran na konkursu u skladu sa pozitivnim propisima, a u nekoliko navrata su iznosili optužbe na račun Knežević i kredita koje je uzimala dok je radila u Aerodromima.

Nije imao nikakvog iskustva, prima blizu 2.500 eura

Petar Radulović je sin funkcionera DF-a Branka Radulovića i prije imenovanja za zamjenika izvršnog direktora Aerodroma nije imao nikakvog iskustva u vazduhoplovstvu.

Za zamjenika direktora imenovan je polovinom 2021. godine i u krugovima bliskim DF-u tada se govorilo da je plan da Radulović bude zamjenik nekoliko godina, da nauči posao i da ga onda imenuju za izvršnog direktora. To se
spominjalo dok je izvršni direktor bio Goran Jandreoski, koji je smijenjen prošlog ljeta, a na njegovom mjestu je sada Vladan Drašković.

Radulović u Aerodromima prima platu od blizu 2.500 eura. Nakon stupanja na funkciju polovinom 2021. godine do danas nije sticao novu imovinu. Tako pokazuju imovinski kartoni koje je dostavljao Agenciji za sprečavanje korupcije.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *