Kompanija MTEL generalni sponzor obilježavanja međunarodnog dana djevojčica u ICT-u

Dodajte komentar

Ministarstvo javne uprave u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kompanijom MTEL obilježilo je Međunarodni dan djevojčica u ICT-u, koji tradicionalno obilježavaju zemlje članice Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU) i dodijeljene su nagrade pobjednicama konkursa na temu „Djevojčice će osnažiti ICT budućnost“.

„Međunarodni dan djevojčica je prilika da pošaljemo poruku ne samo djevojčicama, nego i njihovim porodicama, školama i cijeloj zajednici, da znanjem, keativnošću i senzibilitetom, mogu biti jaka snaga svijeta tehnologije. Najbolji primjer za to su naše koleginice u ICT sektoru, koje svojim zalaganjem i rezultatima zaslužuju poštovanje“, kazao je ministar javne uprave Marash Dukaj i istakao da je činjenica da se na fakultetima iz IT oblasti upisuje samo 3% djevojaka od ukupnog broja upisanih.

Ministar prosvjete u Vladi Crne Gore mr Miomir Vojinović je istakao da je Ministarstvo prosvjete još 2021.godine svojom Strategijom o digitalizaciji dalo punu podršku svemu ovome što danas imamo prilike da vidimo.

Izvršna direktorica MTEL-a Tatjana Mandić je istakla da su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu da zajedno proslave i obilježe Međunarodni dan djevojčica u ICT-u.

„Smatramo da je to veoma važno kako u smislu ekonomskog rasta i unapređenja konkurentnosti, tako i u smislu inkluzivnosti i rodne ravnopravnosti. Želim da zahvalim Ministarstvu javne uprave i Ministarstvu prosvjete na organizovanju ovog takmičenja i prilici da MTEL bude dio ovog događaja. Takođe, želim da čestitam svim učesnicama ovog takmičenja i da vas ohrabrim da nastavite da slijedite svoje snove i da gradite karijere u oblasti ICT-a. Nadam se, i da će vas dodatno motivisati nagrade koje je MTEL obezbijedio za prva tri mjesta. Vjerujem da će naš primjer poslužiti kao inspiracija i drugim kompanijama da podrže slične inicijative, kroz koje ćemo zajednički raditi na stvaranju pravednijeg i ravnopravnijeg društva za sve.Na kraju želim da još jednom zahvalim svima i poželim da svi zajedno gradimo i snažimo našu ICT zajednicu za bolju i uspješniju Crnu Goru“ poručila je izvršna direktorica MTEL-a Tatjana Mandić.

Na svečanosti su dodijeljene nagrade pobjednicama konkursa na temu „Djevojčice će osnažiti ICT budućnost“, za najljepšu foto ili video priču za učenice sedmog i osmog razreda osnovnih škola u Crnoj Gori. Prvu nagradu (telefon Samsung) osvojila je Petra Radenović, učenica sedmog razreda OŠ “Sutjeska“, Podgorica. Druga nagrada (pametni sat) pripala je Elmi Kalač, učenici sedmog OŠ “Vuk Karadžić“ iz Berana i treća je Anastasija Kovačević, učenica osmog razreda OŠ “Dušan Korać“ iz Bijelog Polja, koja je dobila pametni sat.

Međunarodni dan djevojčica u ICT-u (Girls in ICT Day) obilježava se svake godine posljednjeg četvrtka u aprilu u preko 150 država svijeta sa ciljem širenje svijesti kod djevojčica o značaju informaciono-komunikacionih tehnologija, kako bi se podstakle na razmišljanje o karijeri u sektoru informacionih i komunikacionih tehnologija.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *