Šta je i kako funkcioniše kupovina automobila na lizing?

Dodajte komentar
car

S vremena na vrijeme uhvatite sebe u razmišljanju kako bi sve bilo lakše da imate svoj automobil. Kad u toku dana imate više obaveza na različitim krajevima grada, u situacijama kada odlazite u veće nedjeljne nabavke, obilazite salone namještaja, keramike ili bijele tehnike, treba da odvedete djecu u školu i na vanškolske aktivnosti, ta dodatno iskristalisana misao vam stoji u glavi.

Erste banka je prva banka u Crnoj Gori koja u ponudi ima finansijski lizing.

Imate dovoljno argumenata da zaključite kako za vas posjedovanje automobila nije luksuz, već potreba. Nakon daljeg razmišljanja, na korak ste od donošenja odluke u korist polovnog ili novog automobila. Ostaje još „samo“ da razmislite o finansiranju kupovine. Znate da, bez obzira na to imate li dio gotovine kod sebe, uvijek možete zatražiti gotovinski kredit, koji se brzo i jednostavno odobrava. Međutim, opcija koju tek treba da istražite jeste lizing. Ako je tako – na pravom ste mjestu. 🙂

Šta predstavlja Erste lizing?

Najjednostavnije rečeno, finansijski lizing, koji vam je dostupan u Erste banci, predstavlja ugovorni odnos koji u fokusu ima finansiranje kupovine novog ili polovnog putničkog vozila, motora ili plovila koje ćete koristiti za lične potrebe, a čiji ćete vlasnik postati nakon isteka ugovora.

Prema ovome, lizing predstavlja odnos u koji su uključene tri strane:

  • primalac lizinga (to ste u ovom slučaju vi)
  • davalac lizinga (Erste banka)
  • dobavljač predmeta lizinga (ovlašćeni distributer od kojeg kupujete vozilo ili plovilo).

Bez obzira na marku i tip vozila koje želite da kupite, te bilo da u planu imate minimalno ili nešto veće početno ulaganje, lizing je opcija na koju možete računati. Ako se opredijelite za Erste banku, ono što treba da znate jeste da lizing može biti u iznosu od 5.000 do 250.000 eura, te da nakon otplatnog perioda (6–84 mjeseca) i trenutka isplate posljednje mjesečne rate, osim što ćete i dalje biti korisnik vozila, bićete i njegov vlasnik.

Koja je procedura za kupovinu vozila na lizing?

Prvi zadatak je ono što ste već, u manjoj ili većoj mjeri, završili: odabir željenog vozila. Ovo podrazumijeva da od dobavljača dobijete ponudu koja će sadržati najvažnije stavke:

  • vrstu, tip i marku vozila
  • tehničke karakteristike
  • godinu proizvodnje
  • dodatnu opremu
  • cijenu vozila do registracije.

Ako je automobil polovan, uz sve navedeno u ponudi treba da bude naznačena i kilometraža koju je vozilo prešlo i datum prve registracije. Kada sve to prikupite, spremni ste za odlazak do vama najbliže filijale Erste banke.

Erste lizing može biti u iznosu od 5.000 do 250.000 eura, a otplatni period od 6 do 84 mjeseca.

U filijali će naši finansijski savjetnici provjeriti bonitet, odnosno vašu kreditnu sposobnost. U slučaju da vaš zahtjev bude odobren, uslijediće potpisivanje ugovora, prilikom kojeg je potrebno platiti učešće, koje može biti minimalno, trošak obrade ugovora i trošak upisa u Registar zaloge. Takođe, ovo je momenat i kada treba da dostavite polisu osiguranja.

Ovim je najveći dio posla završen – ostalo je još samo da vam dobavljač dostavi automobil, koji ćete dalje uredno registrovati, koristiti i za koji ćete, podrazumijeva se, otplaćivati mjesečne anuitete banci. Uplata novca dobavljaču briga je nas iz banke. Za vas, kao korisnika i, po isteku ugovora vlasnika automobila, važno je da znate da je, i dok ste korisnik lizinga, na vama obaveza plaćanja svih troškova i rizika u vezi sa vozilom (registracija, osiguranje i održavanje).

Kada je lizing u pitanju, navedene stavke i koraci su sve o čemu treba da razmišljate. Dodatnih, „skrivenih“ troškova nema, a iz svega ovoga vam je jasno da, ukoliko se opredijelite za Erste lizing, komplikovana procedura neće postojati ni u teoriji.

Slobodno dajte sebi još malo vremena da razmislite, naročito ako imate nedoumicu da li se opredijeliti za kredit ili lizing. Ne kupuje se četvorotočkaš koji će vas pratiti u svakodnevnim avanturama tek tako, zato obratite pažnju na svaki detalj i birajte mudro. Ukoliko vam zatreba stručna pomoć, znajte da nam se možete obratiti u svakom trenutku.

Izvor: Erste banka

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *