Registrovan Erste Green Equity fond

Dodajte komentar

Prvi fond registrovan u Crnoj Gori koji za cilj ima održiva ulaganja

Društvo za upravljanje Erste Asset Management d.o.o. iz Hrvatske registrovalo je svoj fond Erste Green Equity u Crnoj Gori, kao prvi otvoreni investicioni fond  s javnom ponudom (UCITS*) koji za cilj ima održiva ulaganja koja uzimaju u obzir ekološke, društvene i upravljačke rizike (ESG** faktore). Komisija za tržište kapitala Crne Gore je 26. aprila  izdala rješenje kojim se odobrava trgovanje investicionim jedinicama fonda Erste Green Equity

„Fondovsku industriju vidimo kao najvažniji i najbrži segment oporavka tržišta kapitala u Crnoj Gori, a upravo zbog toga je jedan od prioriteta u prvim danima novog saziva Komisije bio rad na novim zakonima o otvorenim, penzionim i alternativnim fondovima. U posljednje vrijeme sve češće imamo upite koji su povezani s registracijom ino-fondova ili osnivanjem novih društava za upravljanje i novih fondova u Crnoj Gori, što je značajno sa aspekta daljeg razvoja tržista kapitala. Registracija novog fonda Erste Asset Managementa nam daje potvrdu da smo na pravom putu, a nadam se da ćemo uspjeti u stvaranju ambijenta u kojima će investitori, osim mogućnosti držanja depozita, imati na raspolaganju i široku lepezu fondova“, rekao je predsjednik Komisije za tržište kapitala Željko Drinčić.

„Erste Asset Management svoj prvi fond u Crnoj Gori je registrovao još 2018, i od tada kontinuirano širimo ponudu proizvoda na ovom tržištu. Veselimo se što smo postojećim fondovima koji se nalaze u ponudi, Erste E-Conservative, Erste Adriatic Bond i Erste Adriatic Multi Asset dodali i četvrti Erste Green Equity. To je prvi fond u Hrvatskoj koji zadovoljava kriterije iz članova SFDR uredbe, tzv. “dark green” fond,  što znači da je i prvi takav u Crnoj Gori. I dalje ćemo u skladu sa zahtjevima klijenata i tržišta povećavati i prilagođavati ponudu fondova na crnogorskom tržištu. Erste Green Equity fond je namijenjen ulagačima kojima je cilj da ostvare odgovarajući prinos ulaganjem sredstava na duži rok, u srednje visoku kategoriju rizika, ali i onima koji prepoznaju nove trendove, žele se i kroz ulaganja uključiti u zelenu tranziciju, te na taj način doprijeti i podsticati kompanije da svoje poslovanje usklađuju s visokim korporativnim standardima, budu društveno odgovorne i da aktivno učestvuju u očuvanju životne sredine,“ kazao je Josip Glavaš, predsjednik Uprave Erste Asset Management d.o.o.

Budući da je napajajući fond, Erste Green Equity fond najmanje 85% vrijednosti imovine ulaže u Glavni fond Erste Green Investment, kojim upravlja austrijski Erste Asset Management GmbH i koji ostvaruje prinos ulaganjima u hartije izdavalaca za koje procjenjuje da značajno doprinose zaštiti životne sredine.

„Investicione jedinice Erste Green Equity fonda biće dostupne građanima i pravnim licima u narednih nekoliko sedmica kroz poslovnu mrežu Erste Bank AD Podgorica. Ovaj fond može biti interesantan ulagačima koji žele da u svom portfelju imaju zelene investicije i da ulažu u izdavaoce hartija od vrijednosti koji vode računa o zaštiti okoline, društvenom uticaju i dobrim praksama korporativnog upravljanja, a koji su takođe spremni da, uz povećane mogućnosti za ostvarivanje prinosa, preuzmu i određeni nivo rizika i veće fluktuacije vrijednosti udjela u određenom vremenskom horizontu“, rekao je Igor Savić, direktor Sektora riznice u Erste Bank AD Podgorica.

Saradnja Erste Bank AD Podgorica i Erste Asset Managementa, jednog od najuspješnijih društava za upravljanje investicionim fondovima u Hrvatskoj i u regionu, počela je 2018. godine, kada je prvi put ulagačima u Crnoj Gori otvorena mogućnost da direktno investiraju u nekoliko stranih  investicionih fondova.

O Erste Asset Management d.o.o.

Erste Asset Management d.o.o. upravlja s deset UCITS fondova, jednim alternativnim investicionim fondom s privatnom ponudom, te nudi uslugu upravljanja privatnim portfeljima i investiciono savjetovanje. Ukupna imovina pod upravljanjem Erste Asset Managementa iznosi preko 260 miliona EUR, od čega se 210 miliona odnosi na investicione fondove, dok se 50 miliona EUR odnosi na upravljanje više od 100 privatnih portfelja.  Osnovan je 1998. godine, a jedini član i osnivač je Erste Asset Management GmbH Austrija.

*UCITS fondovi su otvoreni investicioni fondovi s javnom ponudom čije je poslovanje prilagođeno EU direktivama. Otvoreni investicioni fondovi predstavljaju instituciju kolektivnog investiranja u okviru koje se prikupljaju i ulažu novčana sredstva u različite vrste imovine, u zavisnosti od vrste fonda, sa ciljem ostvarenja prihoda i diversifikacije portfolija. Otvoreni investicioni fond sa javnom ponudom nema svojstvo pravnog lica već ga osniva i njime upravlja društvo za upravljanje.

**ESG predstavlja set standarda koji se odnose na zaštitu životne sredine (E – environment), društvenu odgovornost (S – society) i korporativno upravljanje (G – governance).

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *