British American Tobacco treba da plati 635 miliona dolara zbog prodaje cigareta Sjevernoj Koreji

Dodajte komentar

British American Tobacco (BAT) treba da plati 635 miliona dolara plus kamate američkim vlastima nakon što je filijala priznala da je prodavala cigarete Sjevernoj Koreji i tako prekršila sankcije.

Američke vlasti izjavile su da se nagodba odnosi na aktivnosti BAT-a u Sjevernoj Koreji za period 2007-2017. godine.

Šef BAT-a Džek Bouls rekao je da “duboko žalimo zbog lošeg ponašanja”.

Sjedinjene Države uvele su stroge sankcije Sjevernoj Koreji zbog njezinih nuklearnih i balističkih aktivnosti.

Nagodba u utorak je postignuta između BAT-a i američkog Ministarstva pravosuđa i Kancelarije za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija.

BAT je jedna od najvećih svjetskih duvanskih multinacionalnih kompanija i jedna od deset najvećih kompanija u Velikoj Britaniji.

Posjeduje glavne marke cigareta uključujući Lucky Strike, Dunhill i Pall Mall.

BAT je u saopštenju naveo da je sklopio “sporazum o odgođenom krivičnom gonjenju s Ministarstvom pravosuđa i sporazum o građanskoj nagodbi s Kancelarijom za kontrolu strane imovine, a indirektna BAT-ova filijala u Singapuru sklopila je sporazum o priznanju krivice s Ministarstvom pravosuđa”.

Ministarstvo pravosuđa je istaklo da se BAT takođe urotio da prevari finansijske institucije kako bi ih natjerao da obrađuju transakcije u ime sjevernokorejskih službenika.

Poznato je da je sjevernokorejski vođa Kim Džong Un veliki pušač.

Prošle godine SAD je pokušao natjerati Savjet bezbjednosti UN-a da zabrani izvoz duvana u Sjevernu Koreju, ali su Rusija i Kina na to stavile veto.

Pomoćnik državnog tužioca pri Ministarstvu pravosuđa Metju Olsen rekao je u utorak da je nagodba “kulminacija dugotrajne istrage”.

Rekao je da je BAT bio uključen u “razrađenu shemu zaobilaženja američkih sankcija i prodaje duvanskih proizvoda Sjevernoj Koreji” preko filijala.

Takođe, otkrivene su i krivične prijave protiv sjevernokorejskog bankara Sim Hjon-Sopa (39) i kineskih pomagača Ćin Guominga (60) i Hana Linlina (41) koji su omogućili prodaju duvana Pjongjangu.

Za bilo koju informaciju, koja bi mogla dovesti do hapšenja Sima, slijedi nagrada od pet miliona dolara, a za preostalu dvojicu osumnjičenih nagrada od 500.000 dolara.

Oni su optuženi za kupovinu lišća duvana za sjevernokorejske nacionalne proizvođače cigareta i krivotvorenje dokumenata čime su prevarili američke banke koje su obradile transakcije u vrijednosti od 74 miliona dolara.

Sjevernokorejski proizvođači, uključujući i onaj u vlasništvu vojske, tako su prisvojili oko 700 miliona dolara.

Pjongjang se godinama suočava s oštrim sankcijama zbog njegovog lansiranja balističkih projektila te nuklearnih testova.

Međutim, to nije spriječilo Kima da nastavi razvijati državni program naoružanja.

(RSE)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *