ASK pokrenula 72 postupka zbog sumnje u korupciju

Dodajte komentar

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je od osnivanja 2016. do kraja2022. godine pokrenula 72 postupka po prijavama zviždača i službenoj dužnosti u oblasti javnih nabavki, od čega je okončana polovina, sa šest utvrđenih ugrožavanjajavnog interesa koji upućuju na korupciju pokazalaje njihova analiza.

ASK je, kako navode, u svim institucijama kod kojih je utvrdila postojanje ugrožavanja javnog interesa dala preporuke za otklanjanje korupcijskih rizika. Tri četvrtine svih preporuka je realizovano, dok je u onim slučaj evima, gdje su se institucije oglušile, Agencija postupila u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.

“ASK će nastaviti blagovremeno da pokreće postupke po prijavama zviždača u oblasti javnih nabavki i prvovremeno djeluje u cilju snaženja integriteta svih institucija javnog sektora” saopšteno je iz te institucije.

Ova oblast je, kako navode, prepoznata kao posebno osjetljiva na različite vrste korupcije, imajući u vidu dajavne nabavke čine značajan procenat BDP-a te da se na njih odnosi veliki dio javnih rashoda u korist privatnog sektora.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *