Vlada odbila predlog Zajednice opština za reprogram dugova 

Dodajte komentar

Vlada je juče usvojila mišljenje kojim je odbila predlog Zajednice opština za izmjene Zakona o reprogramu poreskog potraživanja.

Zajednica opština uputila je ranije inicijativu skupštinskom Odboru za ekonomiju kojom predleža izmjene Zakon o reprogramu poreskog duga kojima bi se lokalnoj vlasti omogućilo da dugove prema državi plate u ratama na 10 ili 20 godina ako su korisnici Egalizacionog fonda, kao i da opštine dobiju pravo da svojim dužnicima reprogramiraju dugove za lokalne poreze.

U obrazloženju Vladinog mišljenja je navedeno da Ministarstvo finansija smatra da predložene izmjene ne bi mogle biti primjenjivane.

”Zakonom o reprogramu poreskog potraživanja, članom 6 propisano je da javni poziv za reprogram poreskog potraživanja organ državne uprave nadležan za poslove finansija objavljuje do 20. aprila 2022. godine, u jednom dnevnom štampanom mediju koji se distribuira na teritoriji Crne Gore i internet stranici Ministarstva, te da se javnim pozivom određuje rok za podnošenje zahtjeva za reprogram poreskog potraživanja koji ne može biti kraći od 45 dana od dana objavljivanja javnog poziva. Iz čega proizilazi da su navedeni rokovi za podnošenje zahtjeva istekli, te da nije moguće ovim zakonom predviđati nova prava i obaveze u dijelu koji se odnosi na reprogram poreskih potraživanja jedinica lokalne samouprave”, navedeno je u obrazloženju.

Kako objašnjavaju, nakon isteka roka nije moguće podnositi nove zahtjeve za reprogram poreskog potraživanja, shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, ni u dijelu koji se odnosi na naplatu poreskih potraživanja u ratama od strane države, pa samim tim nije moguće predvidjeti takva prava za jedinice lokalne samouprave.

Zajednica opština je smatrala da i lokalne samouprave treba da imaju mogućnost da svojim dužnicima omoguće reprogram u plaćanju obaveza. Predložili su da se svakoj opštini ostavi da ona sama odluči kako bi taj odnos uredila sa dužnikom, kao i da se odlukom lokalnog parlamenta utvrdi iznos minimalne rate za ranjive kategorije poreskih obveznika (penzioneri, nezaposleni i osobe sa invaliditetom).

Odbor za ekonomiju je poslao predlog izmjena Zakona Vladi na davanje mišljenja, ali to mišljenje ne obavezuje Skupštinu da postupi po njemu.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *