Moguće ukidanje neradne nedelje tokom ljetnje i zimske sezone

Dodajte komentar

Zamjenica generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata (USSCG), Ivana Mihajlović, kazala je da su na pragu dogovora o ukidanju neradne nedjelje tokom ljetnje i zimske turističke sezone.

– Mogu reći da smo, poslije višegodišnjih pregovora, na pragu dogovora, odnosno da smo na nivou Socijalnog savjeta postigli kompromis kako bi na najbezbolniji način, a uvažavajući karakter Crne Gore kao turističke destinacije i potrebu za daljim punjenjem budžeta, mogli da samo privremeno izmijenimo Zakon o unutrašnjoj trgovini, odnosno da uvođenjem novog člana, koji bi bio izuzetak za zimsku i ljetnju turističku sezonu, ove i naredne godine, probamo testni period kako bi to izgledalo ukoliko u samo ograničenom vremenskom trajanju omogućimo rad nedeljom za vrijeme turističke sezone – kazala je Mihajlović u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Ona je rekla da bi mogli da rade u samo jednom objektu na nivou opštine i da bi za zaposlenog koji obavlja rad nedjeljom trebalo omogućiti da prva naredna subota bude slobodna, prenosi portal Vijesti.

Generalni rizik je, kako je navela, da poslodavac ispoštuje bilo koje pravo iz Zakona o radu.

– Imamo dobar dio poslodavaca koji su društveno odgovorni, ali i velik broj njih koji pokušavaju da izbjegnu poštovanje Zakona o radu i poštovanje prava radnika na ograničeno radno vrijeme – istakla je Mihajlović.

Ona je naglasila da USSCG smatra da nedjelja mora biti slobodan dan za sve zaposlene, ukoliko priroda posla zahtijeva neprekidni rad, ističući da Zakon o radu garantuje takvo pravo, ali da to insitucije sistema nijesu uspjele da zaštite.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *