Startap milioner objašnjava kako treba da izgleda dobar CV

Dodajte komentar

Oni koji su u potrazi za poslom uglavnom su prinuđeni da šalju biografije na desetine konkursa, nadajući se da će ga što prije naći. Ipak, često se desi da se od tih desetina poslodavaca javi samo nekoliko. Razlozi za to mogu biti različiti – od loše napisanog CV-ja i motivacionog pisma, do potencijalnog neuklapanja u kolektiv. Ipak, upravo je naša biografija ono sa čim se poslodavci prvo susretnu i na osnovu toga donesu odluku da li će nas pozvati na razgovor.

Luka Trikić, osnivač kompanije Connect the Dots i srpski startap milioner otkriva kako treba da izgleda dobar CV, ali i šta poslodavca može da odbije.

Šta poslodavcima prvo privuče pažnju u CV-ju i motivacionom pismu?

Kako objašnjava Luka za Nova.rs, najbitnije je da CV bude kratak, pregledan, sa bitnim stvarima stavljenim u prvi plan, velikim fontom.

– Prilikom odabira kandidata pregledamo velike količine CV-jeva, pa nam je bitno da možemo u nekoliko sekundi da pokupimo sve najbitnije informacije. Takođe, ako neki CV i uđe u uži izbor, opet će biti pogledan i to od strane više ljudi, pa je ušteda vremena višestruka – navodi Luka.

Prema njegovim riječima, vještina prezentovanja precizno i koncizno je ono što se najviše cijeni prilikom pisanja biografije.

Kada je riječ o motivacionim pismima, Luka objašnjava da ona uglavnom više učestvuju u užem izboru, ali da je i tu bitno biti precizan.

– Tu treba jasno objasniti kako se vi lično uklapate u tačno tu kompaniju za koju aplicirate i šta je tu specifično što će uticati na uspjeh saradnje – dodajek.

Stavke koje biografija mora da sadrži

Kako ističe – standardni oblik CV-ja je uglavnom dobar.

– On sadrži osnovne podatke, radnu istoriju, obrazovanje, vještine i neku malo sekciju sa hobijima i ostalim aktivnostima. Slika je uvijek dobar detalj, koji lijepo upotpuni CV – navodi Luka.

Ono što se rijetko viđa, a zapravo je jako uticajno na izbor kandidata jeste dodatak sa preporukama.

– Uvijek bih savjetovao da se skupe tri-četiri dobre preporuke, naravno u slučaju da imamo prethodna radna iskustva – ističe Luka.

Nedostaci CV-ja koji vas mogu koštati poziva na razgovor

Neke stvari koje imate ili nemate u biografiji koju pošaljete poslodavcu mogu presuditi u tome da na razgovor ne budete pozvani.

– Tu spada izostavljanje nekih osnovnih podataka, bitnih sekcija, nelogičnosti, neurednost i slične stvari – navodi.

Takođe, dodaje Luka, u slučaju da je oglas pisan na engleskom jeziku, a kandidati CV pošalju na srpskom, biće diskvalifikovani.

– To će se takođe desiti i u slučaju da postoje pravopisne greške, bilo da je CV pisan na engleskom ili srpskom. Još jednom treba naglasiti da se predugačak CV uglavnom ni ne čita – ističe on.

Šta se dešava kada su dva kandidata “jednaka”?

Kako objašnjava sagovornik Nove, u takvim situacijama se skoro uvijek ide na razgovor.

– A ako su i tu po kvalifikacijama slični, onda se gleda bolji kulturološki fit, kao i karakterne osobine. Uglavnom u tom slučaju uključimo i sve ostale članove tima sa kojima bi ti kandidati radili, pa pokušavamo da procijenimo koji bi se najbolje uklopio u taj tim – zaključuje Luka.

Izvor: Nova.rs

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *