Ovo su najveća tržišta obveznica na svijetu

Dodajte komentar

U 2022. godini, globalno tržište obveznica iznosilo je 133 triliona dolara. Kao jedno od najvećih svetskih tržišta kapitala, dužničke hartije od vrednosti su porasle sedam puta u poslednjih 40 godina. Ovaj rast potpomaže prodaja državnog i korporativnog duga u velikim ekonomijama i tržištima u razvoju. U posljednje tri godine, kinesko tržište obveznica je raslo 13% godišnje.

Na osnovu procjena Banke za međunarodne izvještaje (Bank for International Statements) , ovaj grafikon prikazuje najveća tržišta obveznica u svijetu.

Procijenjene na preko 51 bilion dolara , SAD imaju najveće tržište obveznica na svijetu. Državne obveznice činile su većinu tržišta duga, sa preko 26 biliona dolara u hartijama od vrijednosti. Savezna vlada je 2022. platila 534 milijarde dolara kamata na ovaj dug.

Kina je druga, sa 16% globalnog ukupnog broja. Domaće komercijalne banke drže najveći udio njenih obveznica, dok je udio stranog vlasništva i dalje prilično nizak. Strani interes za kineske obveznice usporio je 2022. godine zbog geopolitičkih tenzija u Ukrajini i nižih prinosa.

Banke: Glavni kupac na tržištu obveznica

Poput centralnih banaka širom svijeta, komercijalne banke su ključni igrači na tržištu obveznica. Komercijalne banke su među tri najveća kupca duga američke vlade. To je zato što će komercijalne banke reinvestirati depozite klijenata u hartije od vrijednosti. To često uključuje američke trezorske obveznice, koje su visoko likvidne i jedno od najsigurnijih sredstava.

Kao što vidimo na grafikonu ispod, bankarski sektor često nadmašuje ukupan BDP privrede.

Kako su kamatne stope naglo porasle od 2022. godine, cijena obveznica je pala, s obzirom na njihov obrnuti odnos. Ovo je pokrenulo pitanja o tome koje vrste obveznica drže banke.

U SAD-u, komercijalne banke drže 4,2 biliona dolara u državnim obveznicama i drugim državnim vrijednosnim papirima. Za velike američke banke, ova sredstva u prosjeku čine skoro 24% aktive. One čine u prosjeku 15% aktive malih banaka u 2023. Od sredine 2022. male banke su smanjile broj oveznica koje posjeduju povećanja kamatnih stopa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *