Pet država formira savez kako bi isključili Rusiju iz svjetskog tržišta nuklearnom energijom

Dodajte komentar

Stvoren je savez između Velike Britanija, SAD-a, Kanade, Japana i Francuske u pokušaju da se Vladimir Putin izbaci s međunarodnog tržišta nuklearne energije.

Kao dio sporazuma, pet nacija će iskoristiti vlastite resurse nuklearne energije kako bi “potkopale ruski stisak u nabavnim lancima”.

Također će poduprijeti “stabilnu opskrbu gorivima za današnje potrebe, kao i garantovati stabilan i siguran razvoj i primjenu goriva za napredne reaktore sjutrašnjice”, stoji u zajedničkoj izjavi.

Istakli su da će se ovaj sporazum koristiti kao osnova za potpuno istiskivanje Putina s tržišta nuklearnog goriva, i to što je prije moguće, kako bi mu se presjekao još jedan način financiranja njegovog barbarskog napada na Ukrajinu i suštinski ostavio Rusiju na hladnom.

“Velika Britanija je u samom centru globalnih napora da se podrži Ukrajina, porazi Putin i osigura da ni on niti iko poput njega više ne može pomisliti da može ponovno držati svijet otkupninom za svoju energiju”, kazao je Grant Shapps, državni sekretar za energetsku sigurnost Velike Britanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *