PKCG: Zaustaviti donošenje Zakona o solidarnom doprinosu

Dodajte komentar

Retroaktivno uvođenje novog poreza na dobit putem najavljenog donošenja Zakona o solidarnom doprinosu urušiće poslovni i ambijent za privlačenje investicija u Crnoj Gori, ocijenjeno je tokom sjednice Odbora udruženja trgovine Privredne komore održane 13. aprila.

Članovi PKCG su stava da je riječ o iznuđenoj regulativi koja treba da obezbijedi pokrivanje povećanih izdataka za javnu administraciju, naglašavajući da njeno kreiranje i donošenje nijesu adekvatno iskomunicirani sa poslovnom zajednicom.

“Iako se kreatori ovog akta pozivaju na slična rješenja nedavno donijeta u okruženju i EU, privrednici ističu bitnu razliku, a to je da je u ovim državama privredi pravovremeno najavljeno njihovo donošenje – prethodne godine za ovu – dok se u Crnoj Gori donošenje planira usred godine sa retroaktivnim dejstvom, što bitno remeti planove kompanija i tjera ih na nova zaduženja kako bi regulisali novonastale obaveze. Navedena regulativa će imati negativan uticaj na poslovanje 375 kompanija koje ostvaruju više od pet miliona eura prihoda. Riječ je o kompanijama koje su u 2022. godini zapošljavale preko 50.000 radnika. Od ukupnog broja kompanija na koje bi ova regulativa uticala, čak 157 su iz sektora trgovine”, rečeno je na skupu.

Odbor je, tokom trajanja javne rasprave o Nacrtu zakona o solidarnom doprinosu, pozvao kako na pojedinačno, tako i na sinergijsko djelovanje PKCG i najvećih poslovnih udruženja, kako bi se za privrednike sporni zakon povukao iz procedure.

“U fokusu privrednika je bila i akcija Stop inflaciji, prema kojoj se Odbor odredio uz isticanje njenih benefita za potrošače i pozitivnog odjeka u javnosti. Trgovci šalju snažnu poruku domaćim proizvođačima da se više uključe u realizaciju ove akcije. Pored toga, ukazano je i na određene izazove, jer se trgovačke kompanije, prilikom realizacije ove akcije, srijeću sa obezvređivanjem zaliha robe na lageru, što doprinosi ostvarivanju gubitaka po pojedinim artiklima”, rečeno je u PKCG.

Odbor udruženja trgovine je još jednom razmotrio pitanje neradne nedjelje i konstatovao da se o ovoj temi pregovara bez prisustva predstavnika najvećih poslodavaca.

“Poslovna zajednica je zainteresovana da bude za pregovaračkim stolom i utiče na modalitete rješenja za ponovni rad nedjeljom”, zaključeno je na sjednici ovog tijela PKCG.

Tokom sjednice koju je vodio predsjednik Odbora Jovan Lekić, u čijem radu je, pored članova učestvovao i potpredsjednik Privredne komore Nikola Vujović, usvojeni su Informacija o poslovanju sektora trgovine i Izvještaj o radu OU u 2022. godini, te Plan rada za 2023, dok je prezentovan i Program sajamskih aktivnosti PKCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *