Bitcoin porastao 80 odsto od početka godine

Dodajte komentar

Bitcoin je prešao granicu od 30.000 dolara po prvi put od juna 2022. godine, dok investitori u SAD nestrpljivo iščekuju ključne podatke o američkoj inflaciji kasnije tokom nedjelje, koji će dalje usmjeriti cijene kriptovaluta.

Najveća kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji porasla je sedam odsto na 30.193,25 dolara po prvi put od juna, a po posljednjoj jutrošnjoj evidenciji doživio je blagu korekciju i sada je na nivou od 30.047 dolara.

U isto vrijeme ether je napredovao za više od 3,5 odsto na 1.925,11 dolara po prvi put od avgusta dok su investitori čekali najnoviju tehnološku, tzv. šangajsku nadogradnju Ethereum mreže, koja je zakazana za srijedu.

Trgovci vjerovatno spekulišu da će indeks potrošačkih cijena u srijedu doći na nivo koji daje razlog američkoj centralnoj banci (Fed) da razmisli o pauziranju podizanja kamatnih stopa na njenom sljedećem sastanku, čime bi se podstakla volatilna sredstva poput bitcoina, piše CNBC.

Zbirno, kriptovalute su ove godine porasle. Sa najnovijim skokom koji se desio u ponedjeljak, bitcoin je dodao čak 80 odsto, a ether 60 odsto svoje aktuelne vrijednosti.

Makro pokretači nastavljaju da utiču na obije digitalne imovine. Predstojeći podaci o inflaciji biće ključni u određivanju da li će ili kada Fed pauzirati ili staviti tačku na svoju kampanju povećavanja ključnih stopa, prenosi Biznis.rs.

S druge strane, očekuje se da će šangajska nadogradnja ethereum blokčejn platforme dovesti do negativnog cjenovnog pritiska u kratkom roku na vrijednost ove kriptovalute jer će u nekoliko nedjelja na tržište biti puštena veća količina ether tokena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *