Američke korporacije suočene s velikim padom profita

Dodajte komentar

Američke korporacije suočene su sa najvećim padom profita još od početka pandemije korona virusa, pokazuju prognoze sa Wall Streetu, pošto je visoka inflacija smanjila marže, a strah od recesije usporava potražnju, piše Financial Times.

Kompanije koje pripadaju indeksu S&P 500, odnosno ulaze u 500 najvrijednijih akcionarskih društava na Njujorškoj berzi, prijaviće ukupno smanjenje profita od 6,8 odsto u prvom kvartalu, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

To će biti najveći pad još od drugog kvartala 2020. godine, koji je iznosio 30 odsto i bio je posledica ranih faza pandemije i opšteg zatvaranja.

„Kada pogledate troškove plata i cenu kapitala, mislim da su prihodi pod značajnim pritiskom. Kompanije su uživale u nominalnom rastu, imale su moć pri određivanju cena, ali se njihov obim ili smanjivao ili ostajao isti“, rekao je Džek Eblin, šef investicija u kompaniji „Kreset kapital“.

Ukupna vrijednost indeksa S&P 500 porasla je šest odsto od početka godine, ali je 90 odsto tog rasta donijelo samo 20 kompanija.

U prvom kvartalu, više kompanija nego obično pokazalo je znake slabljenja, pa je 78 imalo negativan saldo zarade po dionici, a među njima je 11 iz sektora poluprovodnika.

Od 11 sektora u okviru ovog indeksa, očekuje se da sektor materijala bude najteže pogođen, sa padom profita od 35,6 odsto.

(Novosti)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *