Montenegro berza može da realizuje emisiju državnih obveznica

Dodajte komentar

Crnogorska Montenegro berza ima sve tehničke, zakonske i stručne kapacitete da realizuje emisiju državnih obveznica ukoliko se Vlada odluči da se tokom godine zaduži na taj način. Da je zbog dešavanja na globalnom tržištu taj model zaduženja povoljni potvrđuje iskustvo Hrvatske koja je nedavnom emisijom državnih obveznica obezbijedila nedostajući novac po kamatnoj stopi koja je trostruko niža od one po kojoj je Crna Gora uzela kredit kod Dojče banke.

Nedavnu najavu ministarstva finansija da će razmotritimogućnost emisije državnih obveznica ukoliko tokom godine državi budenedostajalo novca, na crnogorskoj Montenegro berzi čekaju spremno.

“Montenegroberza ima sve tehničke, zakonske i stručne kapacitete da ovaj posao uspješno realizuje za potrebe države”, kazala je Milena Vučinić, izvršna direktorica Montenegroberze.

Država o emisiji obveznica razmišlja jer se Vlada nedavno kod Dojče banke zadužila 100 miliona eura, po dvocifrenoj kamatnoj stopi dok građani i privreda u bankama imaju rekordnu štednju na koje jekamatna stopa oko 3 odsto.

Da je taj model zaduženjapovoljnii od uzimanja kredita kod banaka potvrđuje i iskustvo Hrvatske.

“Interes je bio enorman. Zapravo bilo je predviđeno izdanje milijarde eura. Građani su upisali milijardu i 335 miliona eura,a institucionalni investitori 515 miliona eura. Kapitala očito ima i on je spreman na mobilizaciju kada se građanima ponude interesantne investicijske opcije kao što je bila ova”, kazala je Sanda Kuhtić Nalis iz Zagrebačke berze.

Da će slično interesovanje biti i u Crnoj Gori,očekuju u Montenegro berzi.

Poručuju da nije zahvalno licitirati po kojoj bi kamatnoj stopi oni koji koji imaju štednju u crnogorskim bankama bili spremni da kupe državne obveznice ali sukažu sigurni da to ne bi moglo da ugrozi likvidnost bankarskog sektora.

“Ovo je nasuprot prilika da sredstva ostanu u CG da ostanu u našim tokovima i da podstaknu našu aktivnost. Ovdje mi imamo samo transfer sredstava iz banaka ka trezoru države i to je veliki pokretač, osnova za dobru privrednu aktivnost”, kazala je Vučinić.

I dok se rast privredne aktivnosti u Hrvatskoj nakon emisije državnih obveznica tek očekuje,na zagrebačkoj berzi već bilježe pozitivne pomake na tržištu kapitala. I ne samo to.

“Bio je važan taj jedan edukativni aspekt. Mnogim građanima je ovo prvi susret sa investiranjem na jedan nisko rizičan način i susret sa odgovornim i samostalnim upravljanjem svojim finansijama i podsticaj za upoznavanje sa drugim finansijskim instrumentima”, kazala je Sanda Kuhtić Nalis.

A države obveznice u Crnoj Gori prvi put su uspješno emitovane 2004. a potom i 2019. pa bi kako zaključuju naše sagovornice najavljena treća emisija bila novi test povjerenja građana ali investitora u crnogorski finansijski sitem.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *