Stabilno povjerenje u bankarski sektor

Dodajte komentar

Bankarski sektor u Adria regionu nema prevelikog razloga za brigu jer je povjerenje u njega stabilno, zaključak je regionalne tematske konferencija o trendovima u finansijskoj industriji pod nazivom “Trendovi finansijske industrije 2023” /Finance Industry Trends 2023/”, koju je u Beogradu organizovala medijska kuća Bloomberg Adria.

Pravilno sproveden nadzor i efikasan sistem regulative jedini su način da se bankarski sistem održi stabilnim i da se povjerenje u njega ne naruši usljed trenutnih potresa u sektoru i promjena do kojih je dovela digitalizacija, saopšteno je iz Bloomberg Adrije.

Jedan od zaključaka konferencije je i da je regulativa bankarskog sektora u Evropi stroža nego u SAD.

Glavni analitičar Bloomberg Adria Andrej Knez rekao je da je 15 godina unapređivanja regulatornog okvira u Evropi dovelo do toga da je bankarski sektor sada u neusporedivo boljem stanju nego što je bio tokom ekonomske krize 2008. godine.

– U SAD su neke od tih aktivnosti izostale, rekao je Knez, dodavši da je to, između ostalog, omogućilo nedavne krahove banaka srednje veličine u SAD.

On je rekao da analitički tim Bloomberg Adria u ovoj godini očekuje značajno usporavanje privredne aktivnosti u odnosu na prošlu godinu, te da će se potražnja za kreditima smanjivati.

Knez je i istakao da će banke sigurno mijenjati uslove za odobravanje kredita.

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da je povjerenje ključno za bankarski sektor.

– Uvijek kada se potcijeni povjerenje, probudi se strah kod ljudi, a on je loš saveznik svakom, a pogotovo bankama. Četiri banke u Americi su osjetile šta znači taj strah, rekla je Tabakovićeva.

Generalni direktor kompanije Visa za Jugoistočnu Evropu Vladimir Đorđević rekao je da je učestalost cyber napada najveći izazov s kojim se susreće finansijski sektor.

-Cyber napadi se dešavaju na svakih osam sekundi, rekao je Đorđević.

Prema podacima kompanije Visa, najčešći vid su takozvani “phising” napadi, prenosi Indikator.

Ova konferencija je prva u nizu tematskih konferencija koje organizuje medijska kuća Bloomberg Adria i taj trend će biti nastavljen već 31. maja u Ljubljani gdje se održava regionalni Bloomberg Adria Green Summit 2023.

Nakon toga, 6. juna u Zagrebu je zakazan novi regionalni poslovni susret “Spoji, investiraj i razvijaj”/Merge, Invest, Develop/ sa posebnim osvrtom na 10 godina članstva Hrvatske u EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *