Čelnici Signature banke godinama prodavali njene akcije

Dodajte komentar

Američka kompanija Tether Holdings, koja pušta u promet kriptovalutu tether, nema direktan pristup američkom bankarskom sistemu, ali je neko vrijeme pronašla alternativni put preko sada visokokompromitovane Signature banke.

Tether je dao instrukcije kripto klijentima da plate digitalne tokene tako što će poslati dolare svom bankarskom partneru na Bahamima, Capital Union Bank, i to preko Signature-ove platforme za plaćanje Signet, piše Bloomberg pozivajući se na insajdere.

Ovaj aranžman ilustruje poteškoće koje su kripto firme imale da pristupe nevoljnom američkom bankarskom sistemu, čak i prije nego što su Signature i “kripto-prijateljska” banka Silvergate Capital Corporation propali u martu. Opšta nestabilnost držala je glavne banke po strani, što je navelo kripto kompanije da traže alternative kod manjih, spremnijih zajmodavaca.

“Tether Holdings nikada nije bio sankcionisan, pa stoga poslovanje sa ovom firmom nije bilo protivzakonito”, kaže Alma Angotti, koja je bila na visokim pozicijama u američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti i Trezoru i sada je partner u konsultantskoj firmi Guidehouse. Ipak, banke su pod regulatornim očekivanjima da znaju ko pristupa njihovim proizvodima i uslugama, rekla je ona.

“Ako je Signature znao za aranžman i dozvolio ga, to bi moglo da govori o apetitu za aktivom visokog rizika. Možda su znali i odlučili da je ovo manje rizično od direktnog otvaranja naloga za Tether”, rekla je Angoti.

Predstavnici kompanije Signature sa sjedištem u Njujorku i Federalne korporacije za osiguranje depozita, koja je preuzela kontrolu nad tom bankom 12. marta, odbili su da komentarišu ove navode.

Povrh toga, neki od čelnika sada bakrotirane Signature Bank prodali su akcije banke vrijedne više od 100 miliona dolara tokom tri godine nakon što je banka odlučila da privuče kompanije za trgovanje i plasman kriptovaluta i postala miljenik na berzi, piše Wall Stret Journal.

Polovinu od te sume generisale su prodaje od strane nekadašnjeg predsjednika banke, njenog bivšeg glavnog izvršnog direktora i njegovog nasljednika. Sva trojica su bila u odboru koji je imao zadatak da nadgleda profil rizika banke tokom prošle godine.

Biznis.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *