UPC: Podnijeto 31.560 prijava poreza na dobit kompanija

Dodajte komentar

Prijavu poreza na dobit pravnih lica za 2022. do 31. marta ove godine podnijelo 31.560 poreska obveznika, saopšteno je iz Uprave prihoda i carina, te podsjećaju da je prošle godine ovu zakonsku obavezu ispunilo 30.672  poreska obveznika.

Uz ove prijave, sistem UPC evidentirao je i 33.572 finansijska iskaza koje su podnijela privredna društva i nevladine organizacije.

“Broj podnijetih poreskih prijava i finansijskih iskaza predstavlja indikator visokog stepena poreske discipline poreskih obveznika, ali i potvrdu napora poreskih službenika da obezbijede punu funkcionalnost informacionog sistema i servisa za elektronsko podnošenje prijava i pruže potrebnu tehničku i pravnu podršku poreskim obveznicima, uprkos izazovima sa kojima su se u toku prethodnih nedjelju dana suočavali zbog velikog opterećenja portala”, naveli su iz ove institucije.

Takođe podsjećaju obveznike da prijave podnose što ranije po okončanju finansijske godine – tokom januara i februara, “jer se odlaganjem ove obaveze do posljednjih dana pred istek roka upravo i stvara preopterećenje na portalu koje otežava funkcionisanje”.

“Rast broja evidentiranih prijava poreza na dobit pravnih lica iz godine u godinu ukazuje da je došlo do povećanja broja registrovanih poreskih obveznika,  zbog čega Uprava prihoda i carina očekuje da će fiskalni potencijal korporativnog sektora u Crnoj Gori biti u što većoj mjeri valorizovan, naročito jačanjem proaktivne komunikacije i servisnog pristupa prema poreskim obveznicima, odnosno kompletnoj crnogorskoj privredi”, zaključuje se u saopštenju ove institucije.

Bankar

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *