MMF odobrio Ukrajini kredit od 15,6 milijardi dolara

Dodajte komentar

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je četvorogodišnji kredit Ukrajini od 15,6 milijardi dolara, kao dio međunarodnog paketa podrške vrijednog ukupno 115 milijardi dolara.

„Odluka će omogućiti trenutnu isplatu oko 2,7 milijardi dolara Kijevu“, navedi se u saopštenju MMF-a, prenosi Mina, pozivajući se na Reuters.

Ovaj kredit je prvi veliki program finansiranja koji je odobrio MMF za neku zemlju zahvaćenu ratom velikih razmjera.

Finansijski paket od 115 milijardi dolara uključuje zajam MMF-a, 80 milijardi dolara pomoći i zajmova drugih zemalja i otpis duga do 20 milijardi dolara.

Ukrajina u naredne dvije godine mora da ispuni određene uslove, uključujući korake za povećanje poreskih prihoda, održavanje stabilnosti kursa, očuvanje nezavisnosti centralne banke i jačanje napora u borbi protiv korupcije.

„U drugoj fazi biće potrebne dublje reforme za unaprjeđenje stabilnosti i ranu posleratnu obnovu, vraćanje u okvire predratne fiskalne i monetarne politike, jačanje konkurentnosti i reforme u energetskom sektoru“, naveo je MMF.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je novi kredit MMF-a.

„To je važna pomoć u našoj borbi protiv agresije Rusije“, napisao je Zelenski na Twitteru.

Američka sekretarka za finansije, Dženet Jelen (Janet Yellen), ocijenila je da će ovaj paket pomoći da obezbijedi ekonomsku i finansijsku stabilnost Ukrajine i da će biti postavljeni temelji za dugoročnu rekonstrukciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *