Francuske banke osporavaju optužbe poreskih vlasti o prevari i pranju novca

Dodajte komentar
Finansijski kvart La Defens u Parizu

Francuski zajmodavci osporavaju stav poreskih vlasti o nekim strategijama isplate dividendi, nakon istrage u bankama u Parizu ove nedjelje.

Francuski bankarski lobi Federation Bancaire Francaise (FBF) podnio je tužbu najvišem administrativnom sudu u zemlji, kako bi zatražio od poreskih vlasti da razjasne koje strategije isplate dividende zahtijevaju plaćanje poreza, kaže osoba upoznata sa procedurom. Zajmodavci tvrde da francuske fiskalne vlasti nisu dale jasne smjernice u prethodnoj poreskoj odluci, pisanom tumačenju zakona, objavljenom prošlog mjeseca.

Zvaničnik suda, Conseil d'Etat, nije mogao odmah da potvrdi prijem tužbe FBF-a.

Pariski tužioci su u utorak izvršili raciju u kancelarijama BNP Paribas SA, njene jedinice Exane, Societe Generale SA, Natixis SA i HSBC Holdings plc u okviru istrage o poreskim prevarama i pranju novca u vezi sa strategijama isplate dividendi poznatim kao “cum-cum”. U raciji su učestvovali i tužioci iz Njemačke, gdje je izbjegavanje plaćanja poreza na dividende na dnevnom redu većim dijelom ove decenije. Pored krivičnog postupka, banke na meti francuskih tužilaca suočavaju se sa ukupnim suočavaju se sa kolektivnim kaznama koje premašuju milijardu eura, piše Bloomberg Adria.

Istraga se odnosi na takozvane “cum-cum” transakcije u kojima bi domaće banke preuzimale akcije preduzeća od stranog ulagača neposredno prije isplate dividende. To bi im omogućavalo traženje poreske olakšice koju stranac ne može dobiti. Ulagači su držali akcije u periodu kada su dividende isplaćivane i(li) nisu bile oporezovane ili su porezi vraćeni. Zatim su prodali vrijednosne papire natrag izvornom vlasniku, a ušteđeni iznos podijeljen je između strana.

https://dev.bankar.me/2023/03/29/policija-upala-u-pet-velikih-francuskih-banaka-zbog-sumnje-u-utaju-100-milijardi-eura-poreza/

Slična shema, poznata kao “cum-ex”, omogućila je “šorterima” (engl. short seller) i stvarnim vlasnicima akcija da zatraže poreske olakšice na dividendu isplaćenu samo jednom.

Trgovac u njemačkom suđenju “cum-exu” 2019. rekao je sudu da je “cum-ex” pet do šest puta profitabilniji od “cum-cuma”. Međutim, “cum-cum” je bio daleko rašireniji, posebno u međubankarskom trgovanju, jer se smatralo da su pravni rizici mnogo manji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *