EU uskoro zabranjuje “ugrađene kvarove”

Dodajte komentar

Evropska unija mogla bi zabraniti “ugrađene kvarove” i programirano zastarijevanje proizvoda za godinu-dvije, rekla je europarlamentarka Biljana Borzan, dan pošto je resorni odbor Evropskog parlamenta prihvatio reviziju prava potrošača.

Odbor za zaštitu potrošača i unutrašnje tržište EP izglasao je u utorak dokument “Osnaživanje potrošača za zelenu tranziciju” kojim se revidiraju postojeće direktive o pravima potrošača. O tome će EP glasati u aprilu.

“Onda kreću pregovori između tri institucije: Parlamenta, Savjeta i Komisije koji će trajati nekoliko mjeseci i njima će se definirati kada direktiva kreće u primjenu. To će biti za godinu-dvije, u zavisnosti od toga koliko mijenja stvari u praksi”, izjavila je Borzan, potpredsjednica evropskih socijalista, koja je bila izvjestiteljka za pomenuti dokument.

Izmjene postojećih direktiva predviđaju zabranu ugrađivanja komponenti koje ograničavaju trajanje uređaja i zabranu svih vrsta praksi koje mogu da skrate radni vijek uređaja.

Proizvođači često koriste argument da na taj način moraju da proizvode “jer potrošači traže novi dizajn, nešto moderno”, rekla je Borzan. Dodala je da to može shvatiti za mobilne telefone jer su promjene u dizajnu i specifikacijama uređaja neprestane.

“Ali da neko mijenja mašinu za veš jer je izašla po novoj modi nekakva drugačija, to ne mogu da vjerujem”, istakla je Borzan.

Dokumentom se takođe predviđa zabrana lažnih tvrdnji o tome da uređaj ima određeni životni vijek, ako to nije tačno ili ako nije dokazivo.

“Danas možete staviti da mašina za veš pere ko zna koliko hiljada ciklusa, što uopšte nije nešto što utemeljeno na bilo kakvom istraživanju, nego proizvođač to vrlo lukavo stavlja u deklaraciju znajući da potrošači vole da imaju tu vrstu informacije pri kupovini”, pojasnila je Borzan.

Nešto više od 94 odsto ispitanika iz Hrvatske smatra da bi uređaji trebalo da traju duže, a 93,8 odsto da aparati za domaćinstvo danas traju kraće nego prije 20 godina, pokazali su rezultati istraživanja koje je Borzan naručila.

Lider

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *