Bitcoin opet iznad 28.000 dolara

Dodajte komentar

Bitcoin se vratio iznad 28.000 dolara, a klasično “shortanje” podiglo je njegovu vrijednost na najviše petodnevne vrijednosti. Podaci Cointelegraph Markets Pro i TradingViewa pokazuju da je BTC/USD dostigao 28,159 USD na Bitstampu.

Bitcoin je od početka godine uzletio više od 70 posto.

Prvo tromjesečje ove godine bit će tako drugi najbolji kvartal u istoriji za najpopularniju kriptovalutu. Bolju je izvedbu bitcoin imao samo u prvom tromjesečju 2021. kad je udvostručio cijenu.

Iznenadni povratak bitcoina dolazi usred povoljnijeg makro okruženja.

Pooštravanje Fed-ovih opklada smanjilo se posljednjih nedjelja zbog zabrinutosti oko slabosti bankovnog sektora, što je i samo podstaklo ponudu za sigurno utočište za “čvrsti novac” poput plemenitih metala i dokazanih kriptovaluta poput bitcoina (kojeg mnogi nazivaju digitalnim zlatom).

Uspon bitcoina u 2023. takođe je vjerovatno bio podstaknut povratkom srednje vrijednosti i poboljšanjima u stanju bitcoina u lancu – u posljednjih nekoliko mjeseci bljeskali su razni tehnički pokazatelji i pokazatelji u lancu da je Bitcoin prošle godine postao preprodan i da je dno medvjeđeg tržišta sada vjerovatno dostignuto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *