Bundesbank: Podizanje kamatnih stopa u eurozoni nije završeno

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) još nije završila s podizanjem kamatnih stopa u eurozoni, izjavio je guverner njemačke centralne banke Joachim Nagel, dodavši da se približavaju nivou na kojem će kočiti ekonomsku aktivnost.

Proivinflacijske mjere ECB-a donose rezultate, ali borba protiv inflacije još nije završena, rekao je predsjednik Bundesbanka u intervjuu britanskom poslovnom listu Financial Timesu, prenosi Hina.

Banka se mora oduprijeti pozivima da smanji kamatne stope u prekratkom roku nakon dosezanja vrhunca inflacije, jer bi se mogla ponovo rasplamsati, ustvrdio je Nagel.

Pogoršani uslovi finansiranja

ECB je prošle sedmice ponovo podigao ključne kamatne stope za pola procenta, potvrdivši da i dalje namjerava da kroti rast cijena kočenjem potražnje.

Guverner njemačke centralne banke priznao je da se kamatne stope približavaju nivou na kojem će kočiti ekonomsku aktivnost.

Savjetnici njemačke vlade procjenjuju da će najveća evropska ekonomija ove i iduće godine slabije rasti, istaknuvši među razlozima pogoršane uvjete finansiranja koji će omesti ulaganja.

Zbog previranja u bankarskom sektoru, ECB je na prošlonedjeljnoj sjednici ipak pokazao više spremnosti na prilagođavanje kursa, nakon pnovljenih poruka da neće posustati u borbi protiv inflacije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *