Počela borba za svakog sezonca

Dodajte komentar

Crnoj Gori i ove godine trebaće hiljade radnika tokom ljetnje turističke sezone, a njih na tržištu rada nema dovoljno. Da bi privukli sezonce, poslodavci se dovijaju na sve načine, ali i pored povećanja plata i dnevnica, i dalje su mnogima poželjnija tržišta poput Hrvatske, koja su primamljivijim zaradama odvukla sezonske radnike.

Poseban problem je, kako navode ugostitelji i turistički radnici, što je, bez obzira što poslodavci pokušavaju da poboljšaju ponudu radnicima, u Hrvatsku odlaze i radnici iz Srbije, BiH i Sjeverne Makedonije, pa nedostajuće kadrove sve više traže na nekim potpuno novim adresama kakve su zemlje Srednje Azije, poput Indije, Pakistana ili čak Nepala.

Konobari će usluživati goste na engleskom

Procjene govore da je gotovo 4.000 sezonskih radnika potrebno ove sezone samo u Budvi, ali na tržištu je malo kvalifikovane radne snage, zbog čega ugostitelji i hotelijeri već uveliko pokušavaju da obezbijede radnu snagu, kako ne bi došli u situciju, kao prošle godine, kada je bila potražnja za konobarima, kuvarima, sobaricama, pica majstorima….

Član Udruženja ugostitelja Budve,vlasnik starogradskog restorana “Mozzart” Luka Vučković kazao je da je situacija iz godine u godinu sve teža sa zapošljavanjem kvalifikovane radne snage.

Crna Gora je mala zemlja koja nema dovoljno kvalifikovane radne snage da bi se ispunili svi privredni kapaciteti iz oblasti turizma, naveo je Vučković.

Prema njegovim riječima, problem je što je teško doći i do nekvalifikovane radne snage.

Bojim se da ćemo doći u situaciju da konobar uslužuje goste na engleskom jer ne zna naš jezik, što je u Hrvatskoj praksa već duže vrijeme. Svi pričaju da su male plate, a to nije istina. Istina je da je ogroman deficit sa kvalifikovanom radnom snagom. Crna Gora jednostavno nema dovoljno kvalifikovane radne snage iz oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva. U mnogo većem problemu su sezonski lokali jer mi koji radimo tokom cijele godine imamo stalne radnike koji nose cijeli posao tokom čitave godine. Moraćemo da se naviknemo da organizujemo posao sa manje radnika i da se snalazimo sa radnom snagom iz egzotičnih zemalja poput Nepala, Meksika, Indije…jer drugačije nećemo popuniti mjesta neophodna da bi se turizam nesmetano odvijao, kazao je Vučković i dodao je potrebno da se olakša procedura oko prijave radnika, stranih državljana.

Oglašavaju radna mjesta u regionu

Direktor Turističke organizacije opštine Budva Nemanja Kuljača kaže da prema informacijama koje dobijaju od turističke privrede grada, definitivno i dalje postoji problem u angažovanju neophodne sezonske radne snage na budvanskoj rivijeri.

To je problem koji se javlja ne samo u Budvi, već u cijeloj Crnoj Gori, ali i u državama regiona. Turistička organizacija je prije svega odgovorna za razvoj, unapređenje kvaliteta i promociju turističke ponude grada i realizaciju različitih aktivnosti i programa koji za cilj imaju povećanje turističkog prometa i produženje turističke sezone, stvara lijep i sadržajan ambijent za boravak i život u Budvi koji može biti poželjan i za sezonske radnike. Pored toga, Turistička organizacijaa je na raspolaganju nadležnim institucijama da u domenu svog poslovanja podrži i sprovede sve akcije koje bi za rezultat imale pružanje visokokvalitetne usluge turistima,naglasio je Kuljača.

Hotelska grupa Budvanska rivijera potražuje oko 600 sezonskih radnika.

U prethodnih nekoliko godina ostvarena je saradnja sa srednjim stručnim školama i fakultetima iz Crne Gore i regiona i pojačane su aktivnosti u pogledu oglašavanja slobodnih radnih mjesta u regionu.Kako bismo sezonu realizovali u skladu sa predviđenim planom popunjenosti smještajnih kapaciteta, inicirali smo sastanke sa agencijama koje pružaju pomoć pri zapošljavanju i obezbjeđuju radnu snagu iz svih djelova svijeta, naveli su u odgovoru “Vijestima.

U Tivtu, jedini koji nema problem da obezbijedi sve potrebne sezonske radnike (izuzev onih za specifične pozicije na kojima oni treba da završe posebnu specijalističku obuku) je Aerodrom Tivat gdje su primanja prilično visoka. Što se domaće radne snage tiče, ovdašnji turistički privrednici, pogotovo veliki turistički kompleksi poput Porto Montenegra i Luštice Bay, već izvjesno vrijeme sprovode intenzivne kampanje animiranja prvenstveno kroz organizaciju sajmova sezonskog zapošljavanja.

Uz to, direktno se kontaktira i sa gradonačelnicima nekih od gradova koji imaju potreban kadar, a inače kubure sa nezaposlenošću, ne bi li i lokalne vlasti u takvim sredinama “pogurale svoje sugrađane da se odluče da tokom ljeta rade u Tivtu.

Menadžmenti Luštice Bay i Porto Montenegra pokušavaju da rade i sa rukovodstvima odgovarajućih ugostiteljskih i drugih sličnih srednjih škola, pozivajući njihove punoljetne maturante da odrade sezonu i steknu praksu u tim rizortima,te zarade novac koji je nerijetko, veći i od prosječne plate njihovih roditelja.

Posla ima i za mlade i za stare

Posla ima za sve kategorije i brojne struke radnika od mladih i neiskusnih do starijih, čak i onih koji bi se mogli smatrati da su u godinama, jer su na primjer, spremačice vrlo tražene.

Damama koje su spremne da posao spremačice rade u Luštici Bay nude se za naše prilike vrlo primamljivi uslovi sedmočasovno radno vrijeme, osnovna plata od 750 eura koja sa minulim stažom i ostalim dodacima može mjesečno da izađe i na konačan iznos od 950 eura, smještaj i dva dnevna obroka za one koji nisu iz Tivta. Nešto niže plate radnoj snazi tog tipa nudi Porto Montenegro, dok primanja sezonaca kod drugih tivatskih ugostitelja i mali biznisa značajno variraju, kao i popratni uslovi.

Većina poslodavaca ipak radnicima koji dolaze sa strane uz platu i eventualne bakšiše,nudi i smještaj i ishranu, pa su ljetnji mjeseci posebno za ljude sa sjevera koji kubure sa nalaženjem posla u tim sredinama,prava prilika da radeći na primorju, dopune svoje kućne budžete.

Luštica Bay će nakon sajmova u Podgorici, Bijelom Polju, Kotoru i Nikšiću, 24. marta prirediti centralni sajam zapošljavanja u Luštica Bayu gdje će kandidatima predstaviti ponudu od preko 100 raspoloživih sezonskih radnih pozicija u samom tom turističkom rizortu, hotelu The Chedi Luštica Bay, kao i Mamula Island hotelu. Radne pozicije su otvorene u sektorima hrane i pića, domaćinstvu, transportu, sektoru sporta i rekreacije, te organizacije događaja, odnosa sa klijentima i kvalitet i kontrolu.

“Tokom sajmova zapošljavanja svi kandidati će imati priliku da saznaju više o planovima razvoja Luštice Bay, radu hotela The Chedi i planovima za predstojeću sezonu, te da apliciraju za radnu poziciju na licu mjesta. Broj zaposlenih, koji se znatno uvećava iz godine u godinu,ide u prilog činjenici da je kompanija Luštica Development visokopozicionirana na listi ne samo najvećih već i najpoželjnijih poslodavaca u Crnoj Gori”, saopštila je Olga Radović, direktorka ljudskih resursa.

“Pozivamo sve zainteresovane da nas posjete na sajmu u Luštici Bay i lično se informišu o mogućnostima angažmana, da saznaju više detalja o konceptu hotela Mamula Island i shvate našu viziju. Želimo da oformimo tim profesionalaca koji će personalizovano iskustvo hotelijerstva dovesti na potpuno novi nivo. U tom smislu želimo da proširimo tim novim licima sa iskustvom rada u ugostiteljstvu i hotelijerstvu luksuzne kategorije, kao i kandidatima za početne poziciji”,kaže Bojana Filipović, šef sektora ljudskih resursa Mamula Island.

Taj hotel u predstojećoj sezoni nudi poslove u sektoru hrane i pića,na radnim mjestima konobara i pomoćnih radnika u kuhinji; odjeljenju domaćinstva potrebne su sobarice, radnici u vešeraju i na održavanju javnih površina, a otvorene su i pozicije u sektoru logistike za radnike na prijemu robe.

Preko 320 raznovrsnih sezonskih pozicija otvoreno je u Porto Montenegru i tamošnjem hotelu Regent. Oni su već sproveli sajam zapošljavanja u Tivtu, a nakon toga i u Nikšiću, Podgorici, Bijelom Polju i Kotoru.

“Već drugu godinu zaredom Porto Montenegro, osim tradicionalnog Sajma zapošljavanja u Tivtu, pruža priliku zainteresovanim kandidatima iz različitih krajeva Crne Gore da obave razgovor za posao u njihovom rodnom gradu.Ove godine u tivatskom naselju otvara novi restoran sa izvanrednom reputacijom na globalnom nivou, koji će zasigurno biti jedan od najboljih restorana u Crnoj Gori. Otvorene pozicije su i u sektorima marine, recepcije, maloprodaje, domaćinstva itd”, ističe Sandra Kapičić, rukovodilac sektora za ljudske resurse.

Hotel Regent Porto Montenegro u potrebi je za 140 sezonskih radnika na različitim pozicijama u sektorima kuhinje, hrane i pića, domaćinstva, dok se manji broj sezonaca potražuje na pozicijama u okviru recepcije, konsijerža i spa centra.

“Hotel Regent se može pohvaliti velikim brojem prošlogodišnjih sezonskih radnika koji su izrazili želju da provedu i ovo radno ljeto sa nama. Za poslodavca je to veliki uspjeh, ne samo zbog toga što su iskusne i drage kolege opet sa nama, već zato što to jasno pokazuje da smo lijepo brinuli o njima i pružili im ljetnji posao kojem žele da se vrate”,kaže Žana Zeković, direktorica ljudskih resursa hotela Regent Porto Montenegro.

Menadžerka za korporativne relacije u kompaniji Luštica Development Maša Radulović kazala je da ta kompanija, u namjeri da zapošljava u što je većoj mjeri domaću radnu snagu, duži niz godina ulaže velike napore u animiranju radne snage sa ovih prostora.

“Na sezonskim i dugoročnim pozicijama tražimo radnu snagu sa i bez iskustva. Ono što nesumnjivo pružamo jesu konkurentne plate, smještaj i obroke za radnike koji nisu sa područja Boke, te mogućnost sticanja iskustva u internacionalnom okruženju i po najboljim globalnim standardima. Važan segment našeg poslovanja je mogućnost obuke na drugim našim destinacijama širom svijeta, te napredovanja u sistemu naše kompanije kao razvoja čitave nove destinacije. Iz tog razloga insistiramo na što većem zapošljavanju domaće radne snage i do sada nismo posezali za rješenjima iz zemalja u kojima je jeftina radna snaga. Mi želimo da naša destinacija raste i razvija se zajedno sa njenim okruženjem i ljudima”, kazala je ona.

Radnici iz Azije jeftiniji, ljubazniji i iskusniji

Osim uobičajenih sezonaca iz Crne Gore, Srbije i BiH, i veliki turistički rizorti i manji ovdašnji ugostitelji ove godine planiraju da dovedu i određeni broj sezonaca sa, za Crnu Goru do sada prilično nekarakterističnih tržišta radne snage zemalja Srednje Azije poput Indije, Pakistana, Šri Lanke, čak i Nepala.

Sagovornici Vijesti kažu da su ih već kontaktirale specijalizovane agencije za posredovanje u zapošljavanju, prvenstveno iz Srbije i Hrvatske, koje dovode radnu snagu iz tih država na Balkan. Sezonaca iz Indije tako na primjer, već ima u nekim od elitnih lokala u Porto Montenegru gdje su se oni pokazali kao veoma vrijedni, pedantni, ljubazni i poslu posvećeni radnici. Za razliku od domaćih sezonaca, većina Azijata koji dolaze da bi radili u turizmu i ugostiteljstvu je adekvatno školovana za te poslove i ima iskustva na njima.

Neke naše kolege iz Dubrovnika su prošle godine prvi put probale sa sezoncima iz Indije i to im se odlično pokazalo. Riječ je o obučenoj i iskusnoj radnoj snazi, a ti ljudi su se pokazali kao vrlo ljubazni prema gostima, posvećeni poslu i kao vrlo vrijedni radnici. Mislim da ćemo ove godine i mi probati sa tom radnom snagom preko agencija iz Srbije i Hrvatske sa kojima smo već u kontaktu. Naravno, računamo i na domaće i sezonce iz zemalja regiona, ali njih je sve manje na tržištu jer je većina onoga što zaista vrijedi među tom radnom snagom već otišla u Hrvatsku, kazao je Vijestima Tonći Francesković, predsjednik Udruženja ugostitelja Tivta. On je kazao da su sezonci iz zemalja Srednje Azije, sve uz plaćeni smještaj i ishranu, čak i jeftiniji za poslodavce od domaće radne snage, pa će po svemu sudeći ovog ljeta u tivatskim restoranima, hotelima i rizortima biti dosta radnika iz Indije, Pakistana i njima susjednih država.

Vijesti

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *