Zašto je kupovina sata Rolex ili Patek Philippe bolja investicija nego kupovina dionica

Dodajte komentar

Oni su i modni izraz i simbol statusa. Oni miješaju najsavremeniju tehnologiju i učenja stoljetne trgovine. Luksuzni satovi oduvijek su bili poželjni kao dodatak; ali sada ih ljudi kupuju kao investiciju — i to vrlo isplativu.

Bilo kakvo predviđanje da će potražnja za tradicionalnim satovima nestati s dolaskom pametnih uređaja pokazalo se pogrešnim.
Prema nedavnoj studiji Boston Consulting Group (BCG), tržište korištenih modela triju najvećih marki (Rolex, Patek Philippe i Audemars Piguet) poraslo je po godišnjoj stopi od 20% posto od augusta 2018. do januara 2023. To je uprkos usporavanje tržišta izazvano pandemijom Covid-19. Tokom tog istog razdoblja, američki dionički indeks S&P 500 porastao je samo 8 posto.

A kako tržište raste, novi investitori ulaze u borbu. Prodaja korištenih satova dostigla je 22 milijarde dolara u 2021., što čini gotovo jednu trećinu ukupnog tržišta luksuznih satova od 75 milijardi dolara.

“Tržište polovnih satova nekada je izazivalo slike zabačenih ponuda i popusta, sa sumnjivom autentičnošću i visokim rizikom krivotvorina i prevara. Današnje tržište je transparentno, podstaknuto dijeljenjem informacija na mreži, podržano uslugama provjere autentičnosti i sastavljeno od kupaca i etabliranih prodavača”, navodi se u izvještaju.

Mlađi kolekcionari jedan su od glavnih pokretača potražnje za luksuznim satovima. Platforme kao što su WatchBox, Chrono24 i Watchfinder pomogle su rastu tržišta, posebno među generacijom Z i milenijskim kupcima. Online prodaja gotovo je nadmašila onu u aukcijskim kućama i, prema procjenama BCG-a, do 2026. godine činiće 60 posto tržišta korištenih luksuznih satova.

Štaviše, bogati investitori takođe gledaju na luksuzne satove kao na način da diverzifikuju svoju tradicionalnu imovinu (dionice, obveznice i valute) i zaštite od inflacije.

“Za ove i druge ulagače, luksuzni satovi ističu se kao klasa alternativne imovine zbog velike potražnje za njima i zato što su generalno ostvarili snažnu cjenovnu izvedbu na tržištu u posljednjih pet do deset godina”, tvrdi studija.

To se vidjelo tokom recesije koja je uslijedila nakon tržišne krize 2008., kada se cijena luksuznih satova vratila u roku od manje od dvije godine, dok je drugoj imovini trebalo puno više vremena da se oporavi.

“Kupci ovu kategoriju smatraju stabilnom investicijom izgrađenom na renomiranim robnim markama i potpomognutom potrošačkom bazom pojedinaca visoke neto vrijednosti”, navodi se u izvještaju.

Između 2013. i 2022. cijena korištenih satova rasla je u vrijednosti po prosječnoj godišnjoj stopi od 7 posto, nadmašivši ostale luksuzne predmete poput nakita, torbi, umjetnina i namještaja.

Prema izvještaju, većina potražnje koncentrisana je na nekolicinu modela: Patek Philippe Nautilus, Audemars Piguet Royal Oak te Rolex Daytona i GMT-Master II.

“Na tržištu korištenih proizvoda ovi modeli obično postižu i do 200 posto cijena prve ruke na tržištu. Pojedinačni satovi Rolex Cosmograph Daytona, s maloprodajnom cijenom od 14.800 dolara, nedavno su se prodavali na berzama  satova za 24.250 do 38.500 dolara”, dodaje se u izvještaju BCG-a.

Uz tradicionalne robne marke, grupa novih nezavisnih kompanija takođe ima snažne rezultate, kao što su F. P. Journe, De Bethune i H. Moser & Cie.

“Tržište nezavisnih satova ima koristi od ograničenog proizvodnog kapaciteta industrije, što povećava oskudicu i naplativost”, objašnjava studija.

Tržište korištenih luksuznih satova najaktivnije je u SAD-u i Evropi, no u Aziji interes takođe raste, navodi BCG, prenosi EL Pais.

(Klix.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *