ECB – bankarski sistem eurozone likvidan i otporan

Dodajte komentar

Bankarski sistem eurozone “otporan” je zahvaljujući solidnoj finansijskoj podlozi. Ovo je zaključak Evropske centralne banke (ECB), dan poslije objave švajcarskih vlasti da je švajcarska banka UBS hitno preuzela drugu po veličini banku u toj zemlji, Credit Suisse, koja je zapela u teškoće.

Ovaj potez, namijenjen da učvrsti povjerenje investitora, te klijenata u bankarski sektor Švajcarske. Ipak, naišao je na skepticizam dijela tržišta. Indeksi evropskih berzi pali na početku trgovanja juče, kao i vrijednost dionica ove dvije švajcarske banke.

“Evropski bankarski sistem je otporan sa solidnim nivoima kapitala i likvidnosti“, navela je Evropska centralna banka (ECB) u zajedničkom saopštenju sa Evropskim mehanizmom za sanaciju banaka (SRB) i Europskom bankarskom upravom (EBA).

Evropske berze danas su otvorile poslovanje sa skepsom poslije žurne kupovine banke Credit Suisse od strane UBS banke. Ipak, ova operaciji spačavanja koja nije uklonila sumnje investitora u stabilnost bankarskog sistema.

Ipak, nakon jutarnje skepse, te odlaska dionica u minus, raspoloženje se promjenilo. Tokom dana evropski berzanski indeksi su se stabilizovali, te prešli u plus. Do kraja dana po srednjeevropskom vremenu parišji, frankfurtski i londonski indeks završili su poslovanje u “zelenom”, javlja BHRT.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *