EBRD povećava udio u ProCredit Holdingu

Dodajte komentar

Potpisivanjem dva kupoprodajnog ugovora između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Grupe Svjetske banke, otvoren je put za promjenu sastava temeljnog dioničara baza ProCredit Holding AG & Co KGaA (ProCredit Holding).

Prema kupoprodajnim ugovorima, EBRD će od IFC-a kupiti 9,9 posto udjela u ProCredit General Partner AG, jedinom generalnom partneru ProCredit Holdinga, i IFC-ov preostali udio od 5,06 posto u ProCredit Holdingu.

Nakon završetka transakcije, EBRD će zamijeniti IFC kao temeljni dioničar ProCredit Holdinga i držati 8,7 posto njegovog dioničkog kapitala.

Završetak otkupa dionica zavisi od ispunjenja prethodnih uslova uključujući primitak regulatornih odobrenja gdje je to primjenjivo.

Postajući glavni dioničar, EBRD namjerava da podrži ProCredit Holding u njegovoj transformaciji u dioničko društvo prema njemačkom zakonu (Aktiengesellschaft) zadržavajući svoju usmjerenost na uticaj. EBRD takođe planira da podrži ProCredit Holding u njegovoj strategiji i upravljanju, te sarađuje s ProCredit Holdingom u daljem razvoju njegovih aktivnosti u borbi protiv klimatskih promjena i usklađivanju poslovnih i finansijskih tokova s ciljevima Pariškog sporazuma.

Ulazak EBRD-a u krug temeljnih dioničara tako dodatno osnažuje pristup ProCredit grupe poslovanju, posebno njenu predanost usmjerenosti na učinak i pružanju odgovornih bankarskih usluga s fokusom na jugoistočnu i istočnu Evropu, piše SEEbiz.

Ostali ključni dioničari grupe su Zeitinger Invest, DOEN Participates, Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) i ProCredit Staff Invest.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *