Dvije velike evropske banke traže od regulatora da zaustave rizike

Dodajte komentar

Najmanje dvije velike banke u Evropi ispituju scenarije zaraze u regionalnom bankarskom sektoru i traže snažnije signale podrške od Federalnih rezervi i ECB-a, rekla su Reutersu dva viša rukovodioca.

Posljedice krize povjerenja u Credit Suisse Group AG i propasti dviju američkih banaka mogle bi se odraziti na finansijski sistem iduće nedjelje, izjavila su dva direktora odvojeno za Reuters u nedjelju.

Dvije su banke održale vlastita interna razmatranja o tome kada bi Evropska centralna banka trebala razmotriti kako bi istakla otpornost banaka, posebno njihovu poziciju kapitala i likvidnosti, rekli su dobro upoznati izvori, piše Reuters.

Fokus ovih internih rasprava je mogu li takve izjave izazvati još veću uzbunu ako budu date prerano.

Rukovodioci su rekli da su njihove banke i sektor dobro kapitalizovani i da im je likvidnost jaka, ali strahuju da će kriza povjerenja pomesti više zajmodavaca.

Jedan od njih rekao je da će Federalne rezerve možda morati prvo da krenu jer su propasti banaka Silicon Valley Bank i Signature Bank u Sjedinjenim Državama ranije ovog mjeseca izazvale zabrinutost u Evropi.

Treći izvršni direktor u drugoj velikoj evropskoj banci odvojeno je Reutersu rekao kako misle da ECB neće biti voljan dati javnu izjavu prije ponovnog otvaranja tržišta, postavljajući pitanje hoće li to ocijeniti potrebnim u ovom trenutku i dodajući da je glavni fokus još uvijek na razgovorima u Švajcarskoj. ECB je odbio da komentariše a ni Fed nije imao komentara, prenosi portal Seebiz.

Švajcarska banka UBS Group preuzeće konkurentsku banku Credit Suisse za 3 milijarde švajcarskih franaka (3,035 milijarde eura), objavile su kompanije u nedjelju.

Dalja rasprodaja dionice banaka mogla bi narušiti povjerenje štediša u njihove zajmodavce, slažu se analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *