Air-park u Beranama približava sjever svijetu

Dodajte komentar
Berane

Nastojanja njemačkog investitora i vlasnika kompanije “Elite Private Jet Service” Majka Štajnmilera da ulaganjem sopstvenog kapitala valerizuje raspoložive potencijale beranskog aerodroma mogla bi ubrzo da se pretoče u djelo. To je potvrđenoi prije tri dana, odnosno prilikom sastanka premijera Dritana Abazovića sa Štanmijlerom kada je saopšteno da su dogovoreni prvi koraci u realizaciji projekta Air-park Berane.

Presjednik opštine Berane Vuko Todorović je u izjavi za “Dan” kaže da njega niko zvanično nije obavijestio o čemu je konkretno razgovarano na pomenutom sastanku, kao ni kakvi su sledeći potezi, ali da iskreno vjeruje da će priča o aktiviranju aerodroma i otvaranja dodatnih sadržaja dobiti pozitivni epilog.

“Nakon sastanka kojeg smo prije mjesec dana imali sa Štajnmilerom nas u lokalnoj upravi više niko nije kontaktirao u vezi inicijative o valorizaciji beranskog aerodroma. Iz medija sam saznao o sastanku premijera Abazovića i Štajnmilera. Ipak, raduje me što je došlo do tog sastanka i što je najavljeno da slijede početni koraci za realizaciju ideje njemačkog investitora. Nadam se da će zamišljeno biti i ostvareno, jer bi to bilo značajno ne samo za Berane nego i za čitavi region. Mi iz lokalne uprave smo tu da, u okviru naših nadležnosti i mogućnosti pružimu svu neophodnu pomoć i podršku”, kazao je Todorović.

Iz Vlade je saopšteno da su premijer Abazović i Štajnmiler razgovarali o mogućnostima valorizacije i stavljanja u funkciju Air-parka Berane, koji bi uz aerodrom podrazumijevao još dvije djelatnosti. Navedeno je da su dogovoreni prvi konkretni koraci ka realizaciji prve ozbiljnije investicije na sjeveru države koja bi uključivala otvaranje oko 100 radnih mjesta.

“Investicija Air-park Berane sprovodila bi se višefazno. U prvoj fazi to bi značilo reaktivaciju beranskog aerodroma. Nakon njegove ponovne izgradnje, koja bi uključivala najsavremeniju opremu, investicija bi bila usmjerena na izgradnju dvije nove fabrike koje su vezane za proizvodnju hrane i nano solar tehnologije”, saopšteno je iz Vlade.

I iz Mjesne zajednice Beranselo stigla je podrška nastojanjima da se aerodrom stavi u ponovnu funkciju.

“Svi se radujemo i dajemo punu podršku nastojanjima da se ponovno aktivira aerodrom i otvare nove fabrike. To je nešto što nedostaje Beranama, jer ako ova inicijativa zaživi cijeli naš kraj bi se dodatno otvorio prema svijetu, što bi donijelo višestruku korist čitavom regionu”, smatra predsjednik MZ Beranselo Slobodan Lončar.

Ne radi se o predizbornim obećanjima

Todorović je naveo da se, što se tiče njega i lokane uprave, po pitanju valorizacije aerodroma ne radi o nikvim predizbornim obećanjima. To isto je nedavno kazao i Štajnmiler, navodeći da je ovo pitanje pokrenuio još za vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića.

“Prvi razgovori su počeli 2021, godine a ne sada uoči ozbora i to možemo i dokumentovati. Ovim pričama, prije svega ne bih želio da izgubim dobar glas svoje kompanije. Poslije svega da bi realizovalo cijelu zamisao Vlada je usko grlo koje treba da se prevaziđe”, naveo je Štajnmiler, dodajući da je jasno stavio do znanja da je spreman da u potpunosti uloži sopsteva sredstva za aktiviranje aerodroma i da je sve to predočio i Ambasadi Njemačke.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *