Kompanije iz Evrope žele na Wall Street

Dodajte komentar
London

Londonske kompanije sa berze gledaju na Wall Street kao na poželjno tržište za plasiranje svojih dionica. Brokeri iz londonskog city-ja sve više dobijaju upite od klijenata kako bi nihovi udjeli mogli “preplivati Atlantik i osvanuti na Wall Street-u.

Tokom nekoliko posljednjih dana dvije su Britanske kompanije odlučile preći okean. Riječ je o CRH Plc, jednoj od najvećih evropskih kompanija za građevinske materijale. Druga kompanija je Arm Ltd u vlasništvu Softbanke. ova kompanija se smatra draguljem britanske tehnološke industrije, kako piše Bloomberg. To je bio najnoviji udarac za britansku konzervativnu vladu koja tvrdi da odlučno vodi London na putu prosperiteta nakon Brexita.

Londonska berza godinama bila privlačna

Londonska berza godinama je privlačila ogroman kapital investitora u odnosu na veličinu britanske ekonomije. Shodno tome je održavana međunarodna strukturu kompanija izlistanih na samoj berzi. dionice koje kotiraju u Velikoj Britaniji činile su 11 posto globalnog MSCI indeksa. Taj udio se značajno smanjio, te sada predstavljaju četiri poosto, prema podacima finansijske bankarske kompanije Citigroup.

Veličina Londonske berze smanjuje se posljednjih 16 godina. Ukupna tržišna kapitalizacija dionica koje kotiraju u pala je sa vrhunca od 4.300 milijardi dolara u 2007. na oko 3.000 milijardi prošle godine. Poslije globalne finansijske krize kompanije su izlazile na berzu sa sve većom inicijalnom ponudom (IPO) pa su se okretale prema New Yorku. London je ostao dom start up kompanija, ali sve je manje privlačan za one razvijenije, navodi Biznis.rs.

Novi dijelovi svjeta postaju privlačniji investitorima

Investitori su privučeni brže rastućim tržištima u drugim dijelovima svijeta, kao što su Kina i Indija, i velikim tehnološkim ponudama na Wall Street-u. U međuvremenu, britanski oenzioni fondovi smanjili su svoju izloženost lokalnim dionicama u potrazi za sigurnijim prinosima na državne obveznice, prenosi CNN.

Sam Brexit i godine političkih previranja narušili su status Londona kao kralja evropskih finansija. Osim toga poprilično je narušen ugled Velike Britanije u očima investitora. Evropsku krunu najveće evropske berze preuzela je Francuska prošle godine. Ovo je bio snažan udarac dominaciji britanskih financija.

Wall Street raste

Za to vrijeme američko tržište dionica uvećalo je ukupnu kapitalizaciju sa 19.000 milijardi na 43.000 milijardi dolara. Kvalitetnija ponude, pristup većim tržištima kapitala i manje nadzora nad platama zaposlenih, ključni su razlozi za okretanje Wall Streeet-u. Međutim, probijanje u Americi nije nimalo jednostavno.

Rukovodstvo čuvene britanske kompanije Shell razmatralo je premještanje sjedišta kompanije u SAD. Osim toga razmatrali su mogučnost prelaska na američku berzu, nedavno je otkrio Financial Times. Na sreću Britanije Shell nije otišao, a da jeste bio bi jako loš znak za ekonomsko okruženje, prenosi Financa.ba.

Biotehnološka kompanija Abcam Plc iz Cambridge-a, trenutne tržišne vrijednosti oko 3,3 milijarde dolara, prošle je godine premjestila primarnu kotaciju dionica s Londonske berze na Nasdaq. Zanimljivo je da su dionice od tada izgubile na vrijednosti sedam posto.

Iako prelazak u SAD ima potencijalne prednosti, to nije jednostavan proces. Premještanje primarne kotacije iz Velike Britanije zahtjeva suglasnost 75 posto dioničara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *