Dva trgovačka lanca mogla bi zatvoriti oko 300 prodavnica u Njemačkoj

Dodajte komentar

Bilo da se radi o proizvodima za domaćinstvo, kozmetici, higijenskim potrepštinama, priboru za pisanje, pićima, sitnom tekstilu ili potrepštinama za kućne ljubimce, takozvani diskonti neprehrambenih proizvoda često imaju širok izbor robe. I to po akcijskim cijenama od jednog eura. No, dva trgovačka lanca uskoro bi mogla nestati s njemačkog tržišta.

Riječ je o trgovačkim lancima Mäc Geiz i Pfennigpfeiffer.

Mäc Geiz je nakon otvaranja svoje prve podružnice u Halleu (Saale) 1994., sve više se širio u veće njemačke gradove. Diskont za domaćinstva broji ukupno 290 trgovina širom zemlje.

Nešto manji trgovački lanac Pfennigpfeiffer otvorio je 2021. svoju 110. poslovnicu. Uglavnom je zastupljen u saveznim zemljama Hessen, Bavarska, Saska, Tirinška, Saska-Anhalt, Brandenburg, Berlin i Meklenburg-Zapadno Pomorje, piše Fenix.

Asortiman dvaju diskonta uključuje “sve što vam treba u domaćinstvo”, prema reklamnom sloganu Mäc Geiza.

Osnovni asortiman uključuje više od 3.000 artikala, uključujući asortiman kućnih potrepština, drogerijskih artikala, hrane za kućne ljubimce, namirnica, pribora za pisanje i drugih potrepština.

Dvije kompanije su se dugo borile na tržištu, no izgubili su milione  eura tokom pandemije koronavirusa. Stoga su obje kompanije pokrenula postupak stečaja.

Dakle, kraj dvaju diskontera u Njemačkoj još nije zapečaćen. U toku je potraga za kupcem i već su obavljeni prvi razgovori s investitorima. Kao razlog prodaje predsjednik Uprave ne navodi samo gubitaško poslovanje, već i to što se dva neprehrambena diskontera više ne bi uklapala u ostatak poslovanja austrijske grupe.

Uprkos svemu, sadašnji razgovori su “otvoreni proces”. U MHT-u još uvijek razmišljaju o tome da ne prodaju sve dionice, već da s manjinskim udjelom ostanu dio Mäc Geiza i Pfennigpfeifera. No, prije prodajnih planova kupci još uvijek mogu kupiti sve vrste kućnih potrepština po akcijskim cijenama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *