Potpisan ugovor: Državu sa 100 miliona eura kreditira Dojče banka, prva rata 6 mjeseci od povlačenja novca

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija objavilo je danas da je, u ime Vlade Crne Gore, potpisala kreditni aranžman od 100 miliona eura sa Dojče bankom (Deutsche banke), “kako bi finansirala budžetske obaveze u tekućoj godini”.

Ugovor za sredstva koja su od danas na raspolaganju državi, zaključen je na tri godine, sa grejs periodom od 12 mjeseci, te kamatom od 5,9 odsto sa šestomjesečnim EURIBOR-om. Ugovorom su predviđeni i troškovi naknade za obradu kredita u iznosu od 1,35% ukupne vrijednosti kredita, što ukupnoj otplati dodaje još 1,35 miliona eura, za koliko će biti umanjen iznos ukupnih sredstava.

Prva rata kamate plaća se šest mjeseci, a otplata glavnice započeti 12 mjeseci nakon povlačenja kreditnih sredstava i to kroz pet jednakih rata glavnice.

Iz resornog MF podsjećaju kako je ova pozajmica “predviđena Zakonom o budžetu za tekuću godinu i realizovana u cilju obezbjeđenja nedostajućih sredstava, a u funkciji redovnog i nesmetanog  izmirivanja svih obaveza države”.

“Imajući u vidu tržišna kretanja, navedeni aranžman zaključen je po prihvatljivim i održivim uslovima, doprinosi fiskalnoj otpornosti i predstavlja korak bliže zatvaranju neophodne finansijke konstrukcije za ovu godinu. Dakle, realizovano zaduženje dodatna je podrška u suočavanju države sa globalnim rizicima ali i dokaz odgovornog vođenja ekonomske politike Vlade, čiji je primarni zadatak da zaštiti građane i privredu od takvih potresa, istovremeno stvarajući uslove za ekonomsku održivost i prosperitet društva”, smatraju u MF.

Budžetom za 2023. godinu definisano je da se država može zadužiti do 600 miliona eura i to kreditima međunarodnih finansijskih institucija, sa domaćim ili inostranim bankama, zatim kroz emisiju državnih zapisa, obveznica na domaćem ili međunarodnom tržištu, kao i zaključenjem bilateralnih ili drugih kreditnih aranžmana. 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *