Skupštinski Odbor podržao: Nema gradnje 30 godina nakon požara

Dodajte komentar

Skupštinski Odbor za turizam, poljprivredu, ekologiju i prostorno planiranje prihvatio je izmjene Zakona o šumama, kako bi se na 30 godina nakon požara zabranila prenamjena šumskog zemljišta i kako bi to blago Crne Gore bilo bolje zaštićeno od navalice investitora.

Sa šest glasova za i jednim uzdržanim, poslanici su prihvatili izmjene koje je predložio poslanik Prave Crne Gore Marko Milačić, a koje se odnose na zabranu gradnje objekata na zemljištu koje je izgorelo u periodu od 30 godina.

Milačić je ukazao da treba uvesti i strože kazne za one koji podmetnu požar.

“Većinu požara namjeste ljudi. Često se podmeću investicioni požari da bi se stvorili uslovi za promjenu namjene tog zemljišta za izgradnju objekata što je bio slučaj na Luštici gdje je izgrađno novo naselje” kazao je Milačić, predstavljajući izmjene.

Precizirao je da se dopunom člana 46 Zakona o šumama zabranjuje promjena namjene izgorjelog šumskog zemljišta u periodu od 30 godina od dana nastanka požara, pa će se tako uticati na one koji pretenduju da grade objekte na opožarenom zemljištu.

Govorio je i o izmjeni člana 88 tog Zakona, koji se tiče pooštravanja novčanih kazni za pravna i fiička lica za koja se utvrdi da su učestvovala u podmetanju požara. Kazna za pravna lica bi sa dosadašnjih 2.500 eura porasla na cifru od 20 000 eura, dok bi fizička lica mogli kazniti do 1.500 eura.

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović osudila je to što nadležno ministarstvo ne daje nikakav komentar na ove izmjene, kao ni Vlada.

“Ovo treba podržati jer pogledajte samo nekontrolisanu sječu na sjeveru države” rekla je poslanica DF-a.

Predsjednik Bošnjke stranke Suljo Mustafić smatra da je posljedica toga što šumska mafija hara, u tome što se nedosljedno poštuje Zakon.

“Načelno podržavam ali bih volio da čujem stav Vlade o tom pitanju”, rekao je on.

Isto smatra i poslanik Force, Genci Nimanbegu, koji je rekao da će biti uzdržan jer nema dovoljno informacija o toj problematici.

“Nemam dovoljno informacija da bih zauzeo stav tako da ću biti uzdržan”, kazao je Nimanbegu.

Resorni ministar Vladimir Joković je kazao da nema ništa protiv predloga koji su dati, ali da Zakon mora da prođe svu proceduru.

“Pitanje je gdje se dešavaju ti požari. Većina investicionih požara se dešava u južnom dijelu zemlje. Oni koji žele da unište opšte dobro treba da budu spriječeni u tome. Ne smijemo donošenjem zakona da usporimo ekonomski razvoj, ali tu treba da odgovori struka – Direktorat za šumarstvo, Uprava za šume i da bude javna raspravao o ovom pitanju” rekao je Joković.

On je naveo da se nelegalnoj sječi šuma takođe mora stati na put.

“Ukoliko se utvrdi da je bar jedno drvo na stovarištu nelegalno posječeno, stovarište će biti zatvoreno a počinioci najstrože kažnjeni” zaključio je ministar.

RTCG

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *