MF pomaže u finansiranju zajedničkih energetskih projekta EPCG i američkog “UGT Renewables”

Dodajte komentar

Vlada je spremna da podrži strateške projekte i obezbijedi preduslove finansijske podrške za razvojne projekte od nacionalnog interesa, poput onog koji treba da realizuju Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i američka kompanija “UGT Renewables”.

To je kazao ministar finansija u tehničkoj vladi Aleksandar Damjanović tokom sastanka sa predstavncima te državne energetske kompanije i američkog “UGT Renewables” o finansiranju energetskih programa koji su predviđeni Memorandumom o zajedničkom razvoju projekta obnovljivih izvora energije i postrojenja za skladištenje električne energije. Ova postrojenja biće u vlasništvu i njime će upravljati EPCG.

“Ovi projekti predstavljaju značajan korak ka unaprjeđenju ukupnog privrednog ambijenta, kao i da je njihov fokus na energetici koja je glavna privredna grana Crne Gore. Planirane su dvije faze strateškog projekta. Prva se tiče izgradnje solarnih elektrana, a naredna se odnosi na postrojenja za skladištenje reverzibilne energije. To bi, osim značajnog unaprjeđenja proizvodnje električne energije, doprinijelo i ekonomskoj stabilnosti EPCG, koja je u većinskom državnom vlasništvu, kao i povoljnijim ekonomskim izgledima cijele države”, rekao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović.

Damjanović je izrazio spremnost Vlade da u konkretnom slučaju obezbijedi preduslove finansijske podrške za razvojne projekte od nacionalnog interesa, te da ohrabruje činjenica da je riječ o američkoj kompaniji.

Duke Gim je u ime kompanije “UGT Renewables” rekao je da će “respektabilno međunarodno iskustvo kompanije u ovoj oblasti staviti na raspolaganje zajedničkom projektu koji će dati novu dimenziju energetskoj održivosti Crne Gore”.

Podsjetimo, Memorandum je potpisan u novembru prošle godine i podrazumijeva razvoj, aranžiranje finansiranja, nabavku opreme, izgradnju projekta i  njegovu predaju EPCG, uz isporuku odgovarajćih softverskih alata i obuku za upravljanje ovim mehanizmima.

Finansiranje projekata planirano je iz vodećih sredstava državnih izvoznih kreditnih agencija i uz učešće Multilateralne investicione garantne agencije – MIGA, koja je članica grupacije Svjetske banke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *