Da li Evropljani više vole kriptovalute ili tradicionalnu imovinu? (Infografika)

Dodajte komentar

U zavisnosti od toga gdje živite, investitori mogu imati potpuno različite slonosti kada je u pitanju odabir klasa imovine.

Na modernom primjeru možemo vidjeti kako različite zemlje (i regije) djeluju kada je kriptovaluta u pitanju. Unutar Evropske unije — jedne od regija koja se bavi bržim usvajanjem kriptovaluta — stavovi prema ulaganju mogu značajno varirati.

Infografika Gilberta Fontane prikazuje popularnost kriptovaluta među investitorima u EU koristeći podatke Eurobarometra Evropske komisije  Upoređuje izloženost kriptovalutama u odnosu na dionice, fondove i obveznice.

Popularnost kriptovaluta u Evropi tokom 2022- godine

S obzirom na to da su kriptovalute doživjele rast imovine po principu mjehura, ​​uključujući dramatičan porast vrijednosti na preko bilion dolara prije nego što je propao, treba zaključiti kako su se svi već dobro upoznali sa ovom vrstom imovine.

Ali čak i uz ogroman porast interesovanja, još uvijek postoje razlike između nivoa ulaganja u kriptovalute među zemljama Evropske unije. Pogledajmo koje zemlje imaju najveći udio investiranja u kriptovalute:

Što se tiče zemalja s nižim stepenom ulaganja u kripto, jedno je zapažanje da su one obično bogatije i razvijenije zemlje EU-a. Evo kako su rangirane države na pragu od 10% kriptoulaganja ili ispod njega:

Na „dnu“ se nalaze Francuska, Njemačka i Italija, takođe najveće ekonomije EU. Na prvi pogled, ovo bi moglo sugerisati da građani jačih ekonomija manje ulažu u kriptovalute. Međutim, važno je napomenuti da su zemlje sa višim nivoom ulaganja u kriptovalute obično siromašnije. I

Izvor: VisualCapitalist

Obrada: Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *