Fintech Revolut na korak od bankarske licence u Velikoj Britaniji

Dodajte komentar

Revolut, najvrednija fintech kompanija u Velikoj Britaniji, tvrdi da je na finišu u trci za dobijanje bankarske licence, jer su računi koji su dugo kasnili otkrili njen prvi godišnji profit.

Kompanija je pohvaljena kao uspješna priča visokog rasta od strane vodećih britanskih političara, uključujući kancelara Jeremyja Hunta, ali je takođe kritikovana zbog kašnjenja u podnošenju računa, kao i zbog kršenja propisa EU i novčanih kazni.

Optužbe o agresivnom radnom okruženju, koje je demantovala, takođe su došle pod lupu dok kompanija ide ka cijenjenoj bankarskoj licenci u Velikoj Britaniji.

Fintech, koji ima ambicije da bude „Amazon bankarstva“ i koji još ne može da drži depozite ili da daje kredite klijentima, ostvario je profit od 26,3 miliona funti do decembra 2021. Prihodi kompanije porasli su sa 220 miliona funti u 2020. 636 miliona funti 2021.

Kompanija je na pragu dobijanja bankarske dozvole od gradskih regulatora, rekao je Mikko Salovaara, njen glavni finansijski direktor, u intervjuu za Guardian: „Mislim da smo u zadnjim fazama. Zaista na cilju.”

Salovaara je rekao da je licenca u Velikoj Britaniji korak ka postizanju Revolutovog cilja da postane “istinski globalna banka”. To bi omogućilo kompaniji da ponudi “sve veći skup usluga našim klijentima, posebno kredita”, dodao je.

Revolut u izvještaju za 2021. nije stavio rok kada je trebao dobiti bankarsku licencu u Ujedinjenom Kraljevstvu, već je rekao da je “u naprednoj fazi prijave” britanskim regulatorima.

Dodaje se da su prihodi premašili 830 miliona funti (1 milijardu dolara) u godini do decembra 2022.

Nik Storonsky, njen izvršni direktor, rekao je: „Ostvarili smo našu prvu punu godinu profita i pokazali da možemo ubrzati rast i povećati obim te povećati prihod u svim našim linijama proizvoda.

“U 2021. godini dobili smo punu bankarsku licencu od Evropske centralne banke i dočekali smo milione novih klijenata.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *