Fintek regulativa kao preduslov privlačenja stranih direktnih investicija i većeg izvoza

Dodajte komentar

U narednom periodu ćemo zajednički raditi na stvaranju uslova za bržu transformaciju poslovanja u finansijskom sektoru, kako bi odgovorili novim izazovima i zadovoljili rastuće zahtjeve potrošača, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić na skupu sa predstavnicima finansijskog sektora.

Kako su istakli iz vrhovne monetarne institucije, danas je završena dvodnevna radionica posvećena izradi nacionalne fintek strategije, namijenjena različitim sektorima koji utiču na funkcionisanje i razvoj nacionalnog fintek sistema, a učesnici su bili predstavnici javne uprave, regulatora, akademske zajednice, finansijskog i IT sektora. Diskutovalo se o predlozima zajedničkih aktivnosti i o narednim koracima za izradu i implementaciju nacionalne fintek strategije, te određivanju uloga i pojedinačnoj odgovornosti aktera.

Viceguvernerka dr Zorica Kalezić zahvalila je Evropskom fondu za Jugoistočnu Evropu (EFSE), uz čiju je pomoć CBCG obezbijedila tehničku podršku za izradu nacionalne fintek strategije kroz angažman eksperta međunarodne fintek konsalting kuće Vedanvi iz Londona Džeja Tikama (Jay Tikam).

“Primjena finansijske tehnologije pomoći će nam da izgradimo fintek tržišta koja imaju snažan potencijal da kreiraju efikasan i inkluzivan finansijski sistem što će, uz regulativu usklađenu sa EU direktivama i standardima, doprinijeti privlačenju stranih direktnih investicija i jačanju izvoza”, navela je ona.

Iz CBCG podsjećaju da finansijska tehnologija (fintek) podrazumijeva upotrebu novih tehnologija u cilju poboljšanja i automatizacije finansijskih usluga. Fintek pomaže pojedincima i kompanijama da bolje upravljaju svojim finansijskim aktivnostima. Radionice predstavljaju nastavak rada na nacionalnoj fintek strategiji, kojima je prethodilo istraživanje o statusu razvoja i primjene finteka i digitalnih finansijskih usluga u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *