Novaković Đurović: Poništeno idejno rješenje za gradnju kod OŠ Savo Pejanović

Dodajte komentar

Ministarka ekologije Ana Novaković Đurović kazala je poništena saglasnost na idejno rješenje za izgradnju zgrade u blizini OŠ Savo Pejanović, te da investitor tu ne može graditi.

“Nema gradnje u blizini OŠ Savo Pejanović. Izvršili smo inspekcijski nadzor i donijeli rješenje o zabrani gradnje i poništili saglasnost na idejno rješenje. Mislimo na interes djece, osluškujemo građane i zajedno sa njima štitimo prostor”, navela ja Novaković Đurović na tviteru.

Razgovor sa roditeljima

Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i Novaković-Đurović razgovarali su danas sa predstavnicima roditelja đaka Osnovne škole „Savo Pejanović” i Grupom građana Centar koji su za danas najavili protest u vezi sa izgradnjom trospratne zgrade sa podzemnom garažom u neposrednoj blizini pomenute škole.

Iz Vlade su kazali da su se predstavnici roditelja i Grupe građana Centar zahvalili su se premijeru i ministarki na razumijevanju i brzoj reakciji u vezi sa ovim problemom, navodeći da je ranijom planskom dokumentacijom donesena odluka koja je dugoročno isključivo na šteti Školi i njenim đacima.

“Predsjednik Vlade Abazović je kazao da je odmah po saznanju o ovom problemu naložio provjeru prateće dokumentacije i da je uočeno više nepravilnosti. Premijer je kazao da je interes Vlade podudaran sa potrebama đaka OŠ „Savo Pejanović” i da u njenom dvorištu treba da budu zelene površine, sportski i kulturni sadržaji koji će služiti đacima i mješanima centra Glavnog grada”, navode u saopštenju Vlade.

Nema gradnje

Novaković Đurović navela je da je Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma proteklih dana, na inicijativu građana, roditelja i Ministarstva prosvjete izvršilo inspekcijski nadzor nad objektom u dvorištu škole.

-Danas smo donijeli rješenje o zabrani gradnje koji se odnosi na ovaj objekat i istovremeno je poništena saglasnost na idejno rješenje”, istakla je ministarka Novaković Đurović, dodajući da to znači da u ovom trenutku investitor ne može graditi ovaj objekat.

Ministarka je najavila da će u narednom periodu nastojati da djeluju dugoročno i donesu odluku u vezi sa planskim dokumentom koji je, nažalost, omogućio investitoru da gradi na ovom dijelu Glavnog grada, ukazujući da Crna Gora trpi posljedice loše planske dokumentacije i da zbog toga preduzimaju korake da ih u narednom periodu unaprijedimo kako se bi moralo djelovati na ovaj način.

“Štitimo prostor i sa našim odlukama izlazimo u susret građanima, ali i u susret zaštiti prostora Glavnog grada i cijele države”, rekla je Novaković Đurović dodajući da podržava proteste građana, zahvaljujući im se na njihovom proaktivnom odnosu i pozivajući ih da i u narednom periodu budu saveznici u zaštiti prostora.

Podsjećamo, na zahtjev Ministarstva prosvjete, nedavno je Urbanističko – građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izvršila inspekcijski nadzor na gradilištu stambeno-poslovnog objekta i podzemne garaže u blizini OŠ “Savo Pejanović“ i tom prilikom izdata je mjera zatvaranja gradilišta zbog neposjedovanja odgovarajuće dokumentacije i činjenice da je u toku postupak po prijavi gradnje koji nije okončan.

Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *