Počelo rušenje hotela Korali u Sutomoru

Dodajte komentar

Počelo je rušenje objekata hotela “Korali”, jednog od simbola poslijeratnog Sutomora i barske turističke ponude uopšte.

Kako stoji na tabli pored gradilišta, zvanično se radi o “uklanjanju hotelskog kompleksa ‘Korali – faza 1 – Blok B”, prenosi portal Bar info.

Posao je povjeren podgoričkim firmama – investitor radova je HTP “Trend Korali”, izvođač “Montegeropetrol Podgorica”, kao revident i stručni nadzor je upisan “PG Projecting Podgorica”, a projektni biro je “POP Project Podgorica”.

Radovi, po najavama, treba da budu okončani krajem aprila.

Ovim će nestati još jedan od prepoznatljivih kompleksa – označitelja nastanka i razvoja turizma na našim prostorima, hotela koji je od 1969. bio simbol slatkog sezonskog provoda ovdašnje mladeži i ugodnog ljetovanja stranih gostiju, najviše Njemaca, zatim Holanđana, Skandinavaca, Čeha, Poljaka, Rusa… Najavljuje se izgradnja novog kompleksa, na istom mjestu, drugačijeg u odnosu na onaj koga pamtimo.

Hotel “Korali” otvoren je 1969. godine sa kapacitetom od 600 kreveta, i predstavljao je veliko osvježenje ovdašnje turističke ponude. Arhitekta je bio Milan Popović, a za svoj rad dobio je prestižno priznanje – “Borbinu” nagradu.

Posebno mjesto za ugođaj, po kome je hotel “Korali” bio nadaleko čuven, bila je terasa na kojoj su svirali izvanredni jugoslovenski bendovi, a na kojoj, u sezoni, već od 20 h nije bilo mjesta. Jedno se vrijeme, zbog velike potražnje, plaćao i ulaz. Kako se sjećaju stariji Sutomorani, već od 18 sati bi počela muzika, mahom neki od odličnih orkestara sa “one strane gvozdene zavjese”, da bi zvijezde večeri počinjale u 20 sati.

Na terasi su gostovale velike zvijezde domaće estrade, od šlageraša, preko zabavnjaka, do majstora pop muzike ili izvorne narodne. Sredinom 1978, veliko je zanimanje omladine izazvao zagrebački bend “Korona”, od koga su samo godinu kasnije nastala “Srebrna krila”.

U B-paviljonu, koji se upravo ruši, funkcionisao je odličan noćni klub sa živom muzikom, koja je tu počinjala nakon zatvaranja terase. U pauzama, domaći momci su puštali s ploča disko i rock muziku.

Kako je stajalo u turističkim vodičima iz početka osamdesetih, “’Korali’ su jedan od najljepših ugostiteljsko-turističkih objekata na Crnogorskom primorju.

Raspolaže izvanrednom plažom i sportskim centrom za odmor i rekreaciju turističke klijentele. ‘Korali’ su nosilac mnogih priznanja i nagrada, među kojima je i Zlatna plaketa kvaliteta. Dobijena je za ‘blagovremenu pripremu sezone, realizaciju investicionih intervencija u rekonstrukciji objekata, dobru organizaciju rada i odličan servis i hranu, te za brigu o parkovima i zasadima, higijensko održavanje plaže, kolektivne napore radnika na povećanju vanpansionske potrošnje, brigu i pravilan odnos prema društvenoj imovini i za ostvareni ostatak dohotka’”.

Vladimir Popović, sin pokojnog arhitekte Milana, istakao je danas za “Vijesti” da, iako je nasljednik autorskih prava, niko mu nije tražio dozvolu za ove građevinske radove. Uprava za zaštitu kulturnih dobara je prije godinu dana prihvatila njegovu incijativu za uspostavljanje zaštite “Korala” i još nekoliko objekata, inicijativu je prihvatila i Skupština strukovne komore arhitekata, ali, nezvanično, projekat zaštite nije realizovan usljed kadrovskih promjena u ovoj državnoj instituciji.

Preduzeće HTP “Trend Korali” je još avgusta 2021. najavilo da planira rekonstrukciju i dogradnju turističkog kompleksa “Korali” u Sutomoru. To se može vidjeti u idejnom rješenju projekta koje je objavljeno na sajtu Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, a na koji je saglasnost dao i glavni državni arhitekta.

Kako je objašnjeno u projektu za čiju izradu je bila zadužena “Zetagradnja”, prema datoj lokaciji postojeći objekti se nalaze u okviru UP 1,u zoni A DUP-a Brca u Sutomoru. Urbanistička parcela je ukupne površine 25.997,58 m2 sa postojećim objektima neto površine 13.321 m2.

U skladu sa analizom postojećeg stanja konstrukcije, investitor je donio odluku da shodno smjernicama iz planskog dokumenta pristrupi izradi elaborata o rušenju postojećih objekata – izuzev bloka C i izradi idejnog rješenja novih objekata i sadržaja hotelskog kompleksa većeg nivoa opremljenosti i kapaciteta i po standardima za kategoriju 4 do 4+ zvjezdice, a sve u okviru postojećih gabarita zatečenog stanja”, stoji u idejnom rješenju projekta novog hotela.

Izvor: Bar info

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *