Talibani pretvaraju bivše vojne baze u ekonomske zone

Dodajte komentar

Ministarstvo trgovine Avganistana saopštilo je da nastavlja sprovođenje planova da se bivše strane vojne baze pretvore u ekonomske zone za preduzeća i firme.

Rojters navodi da to ministarstvo radi na planu za bivše američke baze, nakon čega će čekati na odobrenje zamjenika premijera Mule Abdula Baradara.

”Nakon detaljne rasprave, odlučeno je da ministarstvo industrije i trgovine postepeno preuzme kontrolu nad preostalim vojnim bazama stranih snaga sa namerom da ih pretvori u posebne ekonomske zone”, naveo je Mula Baradar.

On je dodao da će ”pilot” plan za pretvaranja baza u ekonomske zone započeti u glavnom gradu Kabulu i sjevernoj provinciji Bal.

Kako navodi agencija, avganistanska ekonomija se bori za oporavak, kao i protiv ozbiljne humanitarne krize, otkako su talibani preuzeli vlast u toj zemlji 2021, pošto su se vojske stranih zemalja povukle nakon 20 godina.

Odluka talibanske administracije da zabrani rad većini radnica nevladinih organizacija prošle godine navela je mnoge humanitarne agencije da djelimično obustave rad, dok milioni građana i dalje zavise od humanitarne pomoći.

Talibani su ranije naveli da su fokusirani na jačanje ekonomske samoodrživosti kroz trgovinu i investicije, a neki strani investitori izrazili su zabrinutost zbog niza napada, uključujući i napad na hotel popularan među kineskim biznismenima, za koji je Islamska država preuzela odgovornost.

Međutim, Svetska banka navodi da je izvoz porastao i da je talibanska administracija uspjela da zadrži prihode uglavnom stabilnima u 2022.

(Tanjug)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *