Stojanović: U borbu protiv siromaštva bi trebalo da se uključe i resori ekonomije, zdravlja i prosvjete

Dodajte komentar

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Darko Stojanović ocijenio je da još nijesmo na tom nivou da možemo da kažemo da je Crna Gora država socijalne pravde.

– Iza nas je težak dugogodišnji period kad se došlo do velikog socijalnog raslojavanja u Crnoj Gori. Mislim da sistem, država ni prethodne vlade nijesu uradile mnogo toga kako bi se jaz između bogatih i siromašnih i socijalna raslojavanja riješila na pravi način – rekao je on gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti.

Stojanović poručuje da je, kako na trenutnoj administraciji i Vladi, tako i na svim budućim vladama da ovo ozbiljno shvate i da rade na tome da Crna Gora bude država socijalne pravde.

Kazao je da je to sistemski problem, te da je na smanjenju sirmaštva trebalo mnogo ozbiljnije raditi.

– To mora da bude multisektorski pristup. Ne može to samo da bude vezano za Ministarstvo rada i socijalnog staranja, već i Ministarstvo ekonomije, zdravlja, prosvjete, sve su to institucije koje targetira ovaj problem – ocijenio je Stojanović.

Poručio je da samo ozbiljnim zajedničkim radom Crna Gora može da ide ka smanjenju siromaštva.

Nada da ćemo do kraja godine imati novi zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti
– Vremenski ne bih mogao da licitiram koliko bi trebalo da se uspostavi prava strategija ali mislim da je naša prednost što smo mali sistem i da nam ne bi trebalo kao nekim velikim državama da uspostavimo jedan pravi i pravedan socijalni sistem u Crnoj Gori, mislim da bi to vrlo brzo pokazalo rezultate – istakao je Stojanović.

Rekao je da bi dalji put bi trebalo da ide u tri pravca.

– Razvijanje postojećih usluga i prava, pronalazak novih kategorija i nova prava koja bi bila uspostavljena novim Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti. Tu mora da se uradi ozbiljno terensko ispitivanje, šta zapravo građanima treba i da na taj način da se napravi sistem. Novi zakon o socijalnoj i dječijoj zaštiti je neophodan Crnoj Gori – ocijenio je Stojanović.

Kazao je da u Ministarstvu rada i socijalnog staranja već rade na zakonu o socijalnoj i dječijoj zaštiti, te da se nadaju da će posao obaviti do kraja godine.

– U to bi trebalo da se uključe sve institucije, kako ministarstva, tako i nevladin sektor – dodao je Stojanović.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *